Skip to content Skip to footer

A magnézium alapvető fontosságú ásványi anyag, mely nem csak több száz enzim működését segíti elő, de a csontok és a fogak felépítésében is elengedhetetlen szerepet tölt be a kalcium mellett. Az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérnyomás egészséges tartományban tartásához is nagyban hozzájárul.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja a vér magnézium szintjének meghatározása.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése gyengeség, hányinger, hasmenés illetve szívritmus zavar előfordulása, valamint kóros kalcium vagy kálium szint esetén javasolt.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz könyökhajlati vénából vett vérmintára van szükség.

Női nemi hormonok labor
Laborvizsgálat vérvétel

Mire utalhat az eredmény?

Alacsony magnézium szint

Az ásványi anyag alacsony szintje akkor fordulhat elő, ha a páciens magnézium bevitele nem elégséges, vagy nem szívódik fel, illetve túl nagy mennyiségben választódik ki.

Hiány előfordulhat továbbá elhúzódó hasmenés esetén, gyomor- bélrendszeri betegségek fennállásánál, mellékpajzsmirigy alulműködésnél, nem kontrollált cukorbetegségnél, műtét után, illetve terhességi toxémia esetében.

Magas magnézium szint

Amennyiben a szervezetben az ásványi anyag a normálisnál nagyobb mennyiségben van jelen, az a vese kiválasztási problémájára, vagy túlzott mértékű magnéziumpótlásra utalhat.

Az ásványi anyag megnövekedett szintje pajzsmirigy alulműködés, mellékpajzsmirigy túlműködés, veseelégtelenség, diabéteszes acidózis, kiszáradás, illetve magnézium tartalmú gyógyszerek (hashajtó, gyomorsav csökkentő) szedésekor fordulhat elő.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

Magnézium - Medicover