Skip to content Skip to footer

Ca (kalcium)

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára, ez alkotja a csontok és a fogak szilárdságát. Elengedhetetlen a normális idegi- és izomműködéshez, befolyásolja számos enzim aktivitását, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek jelátviteli rendszerében. Mindemellett felel még a szív és immunrendszer megfelelő működéséért, és a véralvadásért. Az átlagos felnőtt szervezetében 1-2 kg kalcium található, amelynek körülbelül 98%-át a csontrendszer tárolja, a fennmaradó százalék pedig a lágyszövetek sejtjeiben és a szöveteken kívüli folyadékban, a vérben kering.

Hogy mindezen funkciók harmóniában működhessenek, a vérnek fenn kell tartani ezt az állandó pár százalékot. Ha azonban nincs biztosítva az életkornak megfelelő kalcium bevitel, vagy annak felszívódása nem elégséges, illetve ha túlzott mértékű a veséken és beleken keresztül történő kiválasztás, a szervezet a csontok kalcium raktáraiból fogja elvonni a szükséges mennyiséget.  Ez idővel csontritkuláshoz (oszteoporózis) vezethet.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja, mennyi kalcium választódik ki a szervezetből, ennek segítségével a vizsgálat használható szűrővizsgálatként, bizonyos állapotok diagnosztizálására és azok ellenőrzésére. A vérből vett minta segít megállapítani az összkalcium szabad és kötött formáit, a vizeletből nyert minta pedig megmutatja, mennyi kalcium ürül a vesén keresztül.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az orvos számos ok miatt kérheti a kalcium szint meghatározását:

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség. Szükség esetén pedig vizeletmintát kell adni az orvos által előírt mennyiségben és gyakoriságban, legyen az spontán vagy gyűjtött vizelet.

blank

Mire utalhat az eredmény?

A kalcium szint meghatározása önmagában nem elegendő egy adott diagnózis felállításához, több tétel együttes vizsgálata szükséges. Ha a kalcium szintje eltér a normáltól, az elsősorban egy probléma jelzője lehet. Kiegészítő tesztekkel, amelyek magukban foglalhatják a magnéziumot, D vitamint, foszfort és a parathormont (PTH) megállapítható, hogy a pajzsmirigy megfelelően működik-e, hogy a vesék megfelelő mennyiségű kalciumot választanak-e ki és hogy milyen a fent említett ásványi anyagok és a kalcium közötti egyensúly.

Magas összkalcium (hiperkalcémia) szint:

  • mellékpajzsmirigy és pajzsmirigy túlműködés jelzője lehet
  • bizonyos daganatok jelenlétére utalhat
  • vesekő jelenlétére utalhat

Alacsony összkalcium (hipokalcémia) szint:

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link