Skip to content Skip to footer

Ca (kalcium)

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára, ez alkotja a csontok és a fogak szilárdságát. Elengedhetetlen a normális idegi- és izomműködéshez, befolyásolja számos enzim aktivitását, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek jelátviteli rendszerében. Mindemellett felel még a szív és immunrendszer megfelelő működéséért, és a véralvadásért. Az átlagos felnőtt szervezetében 1-2 kg kalcium található, amelynek körülbelül 98%-át a csontrendszer tárolja, a fennmaradó százalék pedig a lágyszövetek sejtjeiben és a szöveteken kívüli folyadékban, a vérben kering.

Hogy mindezen funkciók harmóniában működhessenek, a vérnek fenn kell tartani ezt az állandó pár százalékot. Ha azonban nincs biztosítva az életkornak megfelelő kalcium bevitel, vagy annak felszívódása nem elégséges, illetve ha túlzott mértékű a veséken és beleken keresztül történő kiválasztás, a szervezet a csontok kalcium raktáraiból fogja elvonni a szükséges mennyiséget.  Ez idővel csontritkuláshoz (oszteoporózis) vezethet.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja, mennyi kalcium választódik ki a szervezetből, ennek segítségével a vizsgálat használható szűrővizsgálatként, bizonyos állapotok diagnosztizálására és azok ellenőrzésére. A vérből vett minta segít megállapítani az összkalcium szabad és kötött formáit, a vizeletből nyert minta pedig megmutatja, mennyi kalcium ürül a vesén keresztül.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az orvos számos ok miatt kérheti a kalcium szint meghatározását:

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség. Szükség esetén pedig vizeletmintát kell adni az orvos által előírt mennyiségben és gyakoriságban, legyen az spontán vagy gyűjtött vizelet.

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata
Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

Mire utalhat az eredmény?

A kalcium szint meghatározása önmagában nem elegendő egy adott diagnózis felállításához, több tétel együttes vizsgálata szükséges. Ha a kalcium szintje eltér a normáltól, az elsősorban egy probléma jelzője lehet. Kiegészítő tesztekkel, amelyek magukban foglalhatják a magnéziumot, D vitamint, foszfort és a parathormont (PTH) megállapítható, hogy a pajzsmirigy megfelelően működik-e, hogy a vesék megfelelő mennyiségű kalciumot választanak-e ki és hogy milyen a fent említett ásványi anyagok és a kalcium közötti egyensúly.

Magas összkalcium (hiperkalcémia) szint:

  • mellékpajzsmirigy és pajzsmirigy túlműködés jelzője lehet
  • bizonyos daganatok jelenlétére utalhat
  • vesekő jelenlétére utalhat

Alacsony összkalcium (hipokalcémia) szint:

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Ca (kalcium) - Medicover