Skip to content Skip to footer

Csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése

Mi a csontritkulás?

Csontozatunkra sokan élettelen rendszerként gondolnak, pedig szervezetünkkel összhangban lévő, állandó átépülésben lévő, testünk vázát alkotó rendszer. A hazánkban kb. 1 millió embert érintő csontritkulás a csontszövet mennyiségének (főként ásványi anyagának) csökkenését jelenti, mely miatt a csont porózussá, s ezáltal törékennyé válik. Első jele, egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, egy hirtelenebb mozdulat is csonttöréshez vezethet. Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagasság csökkenéséhez vezet.

Hajlamosító tényezők az alacsonyabb csonttömegre

 • időskor
 • ösztrogénhiányos állapot
 • nem megfelelő táplálkozás (pl. valamilyen tápanyag rendszeres megvonása)
 • alacsony testtömeg, BMI
 • dohányzás
 • korábbi csonttörések
 • mozgásszegény életmód, túlzott koffein- és alkoholfogyasztás

Csontritkulás megelőzése

1. Kalcium

A kalcium újjáépíti, megerősíti csontszerkezetünket, ezért kiemeltem fontos a megfelelő kalciummennyiség biztosítása szervezetünk számára.

Az életkornak megfelelő ajánlás a következő

 • Gyermekkorban 500-800 mg/nap
 • Felnőttek számára átlagosan 1000-1200 mg/nap
 • Áldott állapotban lévő és szoptató édesanyáknak 1200-1500 mg/nap
 • Már diagnosztizált osteoporosisos betegeknek 1500 mg/nap

Jó kalciumforrások a tejtermékek – 1 liter tejben 1200 mg kalcium található, amely teljes napi szükségletünket képes fedezni -, a kemény sajtok, továbbá egyes zöldségek: a brokkoli, a káposzta, továbbá a kalciumban gazdag ásványvizek, amelyekben a kalciumtartalom legalább 150 mg/l. Szintén sok kalcium van a mogyoróban, csonthéjasokban. A kalciumban dús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, ugyancsak több értelme van a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni. A vizsgálatok azt igazolják, hogy az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul és épül be, mint a reggel vagy napközben elfogyasztott mennyiség. Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, és más fontos ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja, úgyhogy itt is fontos a mértékletesség.

2. Vitaminok

D-vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését, és az aktív kalciumfelszíváshoz szükséges. Az úgynevezett kalcitróp hormonokkal a parathormonnal és a kalcitoninnal együtt a vér kalciumszintjét szabályozza. Aktív formája a vesében fokozza a kalcium-visszaszívást, elősegíti a bélben a kalciumfelszívódást, és normál koncentrációban segíti a csontokba az ásványi anyagok beépülését.
A D-vitamin UV-sugárzás hatására a bőrben is képződik, de táplálékkal közvetlenül is fölvehető. Ugyanakkor kevés élelmiszerre jellemző a magas D-vitamin-tartalom, de elegendő van a tejben, tojássárgájában, májban. Ajánlott élelmiszerek ezen kívül a hering, a lazac és a szardínia, amelyekből azonban nem fogyasztunk sokat, ezért ajánlott, hogy egész évben szánjunk elegendő időt arra, hogy a friss levegőn, napon tartózkodjunk. Így a szervezet annyit állít elő, amennyire szüksége van. A csontritkulás megelőzéséhez napi 25-50 mg D-vitamin fogyasztása ajánlott. A B6-vitamin, melynek ideális forrása a teljes kiőrlésű liszt, szintén szükséges az egészséges csont- és porcállomány megőrzéséhez, a törések gyors gyógyulásához.

3. Testsúly

A fogyókúránál, az optimális testsúly-érték meghatározásánál és a megfelelő diéta beállításánál kiemeltem fontos a csontritkulás rizikófaktorait figyelembe venni. A napi 1250-1500 kalóriás fogyókúrás étrendnél már külön figyelmet kell fordítani a megfelelő kalciumellátás biztosítására. A fogyókúrák idején különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, amely egyrészt csökkenti az éhségérzetet, másrészt a megfelelően kiválasztott ásványvizekkel kiegyensúlyozott ásványanyag-ellátáshoz segíti a szervezetet.

Kérje reumatológus szakorvosaink tanácsát a betegség megelőzésében, illetve a diagnózishoz vegye igénybe a csontsűrűség mérést (ODM)! 

Csontritkulás megelőzése - MIt tehetünk az oszteoporózis ellen?