Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Béta-cross laps

Kollagén keresztkötés vagy BCL elnevezésekkel is találkozhatunk. Az emberi csontváz anyagösszetételében jelen van az I-es típusú kollagén, ami annak szilárdságáért felel. A normál csontanyagcsere folyamat során az I-es típusú kollagén részecskék úgynevezett fragmentumokra esnek szét, majd bekerülnek a véráramba és a vesén keresztül kiválasztódnak.

Életünk során a csontanyagcserében részt vesznek csontbontó és csontépítő sejtek, normál esetben pedig ezek egyensúlyban tevékenykednek. Az említett béta-cross laps a csontbontó munkát végzi.

Mit mutat a vizsgálat?

A béta-cross laps laborvizsgálati tétel az emberi vázszerkezet csontépítési és csontbontási folyamatait vizsgálja. Meghatározásával a csontanyagcsere aktivitást vizsgáljuk, a béta-cross laps izomer specifikus jelzője az 1-es típusú kollagén lebontásának. Emelkedett csontfelszívódás esetén koncentrációja megemelkedik a vérben, ami azt jelenti, hogy a csontbontó sejtek aktivitása növekedett, míg a csontépítőké csökkent.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Csontritkulás fennállásának gyanújakor a béta-cross laps mellett megvizsgálják még a csontállomány ásványianyag összetételét is, amely magában foglalja a D vitamin, kalcium, foszfát tételeket is. Idősebb korban, gyakori csonttörések alkalmával javasolt még.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Csontszerkezet
Csontszerkezet

Mire utalhat az eredmény?

Emelkedett csontfelszívódás esetén koncentrációja megemelkedik a vérben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy több diagnosztikai eljárás alkalmazásával lehetünk bizonyosak abban, hogy valóban csontritkulással, vagy csontlágyulással állunk-e szemben. Ez lehet csontsűrűség vizsgálat, csontanyagcsere laborvizsgálat vagy egyéb képalkotó diagnosztikai eljárás.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel reumatológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Béta-cross laps - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link