Skip to content Skip to footer

Albumin meghatározása szerumban

Az emberi szervezet legfontosabb kötő – és szállító fehérjéje, amely a test teljes fehérjemennyiségének több, mint 50%-át teszi ki. A májban képződik, életideje körülbelül egy hónap. Számtalan funkciót ellát, a legfontosabbak azonban, hogy a test megfelelő részeire szállítja a zsírsavakat, az aminosavakat, a bilirubint, a hormonokat és gyógyszereket. A vérplazma fő antioxidáns tartalékaként van jelen, aminosav-tartalék, és tápanyaggal látja el a test szöveteit.

Mit mutat a vizsgálat?

Az albumin szint mérése megmutatja, hogy a kiválasztó szervekben jelen van-e bármilyen eltérés (vesefunkció és májfunkció), valamint a páciens általános tápláltsági állapotára is választ kaphatunk. Az albumint a máj termeli, így ha májfunkciós elégtelenség lép fel, annak szintje csökkenhet, és ugyanez igaz a vese elégtelen működése során. Normál esetben a vizelettel nem ürül semennyi albumin a szervezetből, nem úgy vesebetegség alkalmával. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az albumin ürülés súlyos akut és heveny kiválasztó szervi megbetegedések alkalmával fordul elő.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Általános egészségi állapot felmérés céljából, rutin laborvizsgálati tételként kérik a szakorvosok, de elrendelhetik különböző felszívódási zavarok felderítésének céljából, kórós soványság, alultápláltság alkalmával is. Valamint akut és krónikus májbetegség, vesebetegség gyanúja esetén, főleg, ha kísérő betegségként cukorbetegség vagy a magas vérnyomás is jelen van. Valamint műtéti beavatkozások előtt is szokott szerepelni vizsgálati tételként.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Az albumin szintet mindig más értékek vizsgálatával együtt kell elemezni, és szem előtt kell tartani, hogy a normál értéktől való eltérés lehet akár átmeneti is.  Alacsony szintje elsősorban májkárosodásra vagy veseelégtelenségre utalhat. Viszont alacsony szinte megjelenhet egyéb betegségek alkalmával is, mint például a diabétesz, a pajzsmirigy alulműködés, ha valamilyen tumor van jelen a szervezetben vagy krónikus betegség, fertőzés gyanújával állunk szemben. Ellenben különböző tápanyag felszívódási zavarok alkalmával (cöliákia vagy Chron-betegség) is lehet alacsonyabb az eredmény.

Magas értéke pedig dehidratációt (kiszáradás) jelezhet.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Albumin meghatározása szerumban - Medicover