Skip to content Skip to footer

Elhízás

Elhízás

túlsúly a Föld lakosságának több mint egynegyedét érintő egészségügyi probléma. Súlyosabb stádiuma a kóros elhízás, mely komolyabb keringési betegségekhez, idő előtti halálhoz vezethet.

Mi az elhízás?

Akkor beszélhetünk elhízásról, amikor az egyén testsúlya 20%-kal több az ideálisnál. A jelentősen megnövekedett testzsírtartalomhoz magas testtömeg index (28-30 kg/m2 feletti) párosul. Testtömegindexünket egyszerűen kiszámolhatjuk online kalkulátorok segítségével.

Körte, homokóra, alma testalkat

Mik az elhízás okai?

  • Genetikai hajlam: A genetikai adottságok nagyban befolyásolják, hogy a szervezet zsírszövetei milyen mennyiségben és arányban oszlanak el a testen.
  • Pszichés tényezők: A túlzott élelmiszer fogyasztás gyakran olyan pótcselekvés, amely mögött nem szokványos pszichés állapot (kóros hangulatváltozás, stressz, feszültség, unalom, harag, stb.) áll.
  • Környezeti hatások: Társadalmi, kulturális, családi és egyéb társasági körülmények egyaránt hatással vannak étkezési szokásainkra.
  • Szervi rendellenességek: Egyes betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés, központi idegrendszer betegségei) kísérő jelensége a kisebb vagy nagyobb mértékű elhízás.
  • Helytelen táplálkozás: A nem megfelelő étrend (szénhidrátban gazdag, illetve cukortartalmú ételek túlzott fogyasztása) a rendszertelen étkezés illetve gyakori nassolás egyenes út az elhízáshoz.
  • Mozgásszegény életmód: Amennyiben a kalóriabevitel mellett nem végzünk testmozgást, felborul az anyagcsere kényes egyensúlya.
  • Terhesség: A terhesség során a nők testsúlya a magzat súlyának körülbelül háromszorosával gyarapszik.

Elhízás tünetei

Az elhízás kóros zsírlerakódással jár, mely látványos testi tüneteket (pl. hasra, fartájékra lerakódott zsírfelesleg) produkál.

  • Alma típusú elhízás: A zsírfelesleg többnyire hasra, mellre, nyakra és arcra rakódik le.
  • Körte típusú elhízás: A zsírlerakódás az alhason, fartájon, valamint a combokon jellemző.

A testsúly csökkentésének módjai

A testsúly problémák hátterében sokszor a nem megfelelő anyagcsere működés állhat, de ezt – többek között – a túlsúly okának laboratóriumi vizsgálatával is kideríthetjük. Amennyiben az elhízás mögött egy, a jelenséget kiváltó betegség húzódik, az elsődleges cél az alapbetegség gyógyítása vagy kezelése.

A napi rendszeres testmozgás (minimum 30 perc séta), az egészséges, vitaminokban és rostokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend, valamint a bőséges folyadékbevitel egyaránt hozzájárulnak a testsúly normalizálásához.  Fontos azonban kiemelni, hogy a drasztikus diéta – koplalás – önmagában nem vezet eredményre, hiszen ilyenkor zsírbontás helyett a szervezetben az izomzat indul sorvadásnak.

Ahhoz, hogy a fogyás tartós eredménnyel járjon, a gondosan összeállított étrend szerinti, programozott étkezés és a rendszeres testmozgás összehangolása (bevitt kalória, elégetett kalória aránya) elengedhetetlenül szükséges.

Elhízás - Medicover