Skip to content Skip to footer

Életmentő áramütés

Tévhit vs. Valóság – Defibrillátorral újraindítható a leállt szív?

A filmek, mint tudjuk, nem feltétlenül fedik a valóságot, mégis vannak olyan jelenetek, amelyek valószerűtlenségébe időnként bele sem gondolunk. Elfogadjuk, hogy ezek így vannak, hiszen ritkán, vagy egyáltalán nem kerülünk olyan helyzetbe, ahol ennek valóságával szembesülnünk kellene. Mennyire áll közel ez a valósághoz?

Tévhitek a defibrillátorról

  • A defibrillátorral újraindítható a teljesen leállt szív
  • A defibrillátort csak szakemberek alkalmazhatják
  • Ha defibrillátort használunk nem is kell újraéleszteni a beteget
  • A defibrillátor elektródákat össze kell „dörzsölni” a sokk leadása előtt

Mi a valóság?

  • A defibrillátorral nem lehet újraindítani a leállt szívet
  • A defibrillátorral bizonyos kóros, élettel nem összeegyeztethető szívritmuszavarokat tudunk megszüntetni, így növelve az esélyt, hogy a beteg szíve a sokkolást követően a normál szívritmusban (szinusz ritmus) működhessen tovább
  • A defibrillátor csak hatásos mellkaskompressziókkal együtt vezethet sikerre

A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést! Hogyan működik és mikor szükséges használni?

Életünk fenntartója a vérkeringés, amelynek alapfeltétele a szív ritmusos, átlagosan percenként 60-80 alkalommal történő összehúzódása, ami a vért az ütőeres rendszerbe, létfontosságú szerveink felé továbbítja. Napjainkban a hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok.

Kórházon kívül az esetek 65-85 százalékában ritmuszavar, kamrafibrilláció áll a hátterében: a szív elektromos tevékenysége, ennek következtében az izomsejtek összehúzódása rendezetlenné válik. A korábban szabályos EKG helyett bizarr fibrillációs hullámokat lehet észlelni. Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél – akár figyelmeztető jel nélkül is – bekövetkezhet, sajnos életkortól függetlenül is.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelése a mihamarabbi defibrillálás, amely során áramot vezetnek keresztül a páciens szívén. Az öt percen belüli beavatkozás akár 50-70 százalékban is sikeres lehet, viszont elteltével rohamosan csökken a túlélés esélye. Az ütéssel (sokkolás) kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását, a létrehozott elektromos csend esélyt ad a szív saját, normális ingerképzésének beindulásához. Éppen ezért mentőautónkban, klinikáinkon és kórházunkban egyaránt az alapfelszerelések közé tartozik a defibrillátor.

mentőautónkban található a ma elérhető egyik legmodernebb készülék, amely automata és manuális üzemmódban is alkalmazható, a beavatkozás szükségességéről így adott esetben a gép vagy az ellátó személyzet is dönthet.

A 12-elvezetéses EKG-val végzett vizsgálat elengedhetetlen, fájdalommentes módja a szívritmuszavarok és a szív oxigénhiányos állapotának (pl. szívinfarktus) felismeréséhez, amelyet a 12-elvezetéses EKG vizsgálat tesz megbízhatóvá. A beteg szívműködését az EKG-monitoron mindvégig nyomon tudjuk követni a szállítás és megfigyelés során. Emellett a véroxigén szint telítettségéről az ujjra csíptethető szaturométerrel (pulzoximéter) könnyedén, kellemetlen érzés nélkül győződhetünk meg.

Készülékünk alkalmas az úgynevezett szinkron defibrillációra is, amelyet bizonyos nagy frekvenciájú szívritmuszavarok pl. szupraventrikuláris tahikardia, vagy kamrai tahikardia ellátásában alkalmazhatunk. Ennek fontos tényezője, hogy a hagyományos defibrillációval ellentétben, a szinkron sokk leadását csak életben lévő betegeken végezzük altatásban.

Az extrém lassú szívműködésű betegeket pacemakerrel tudjuk ellátni. Segítségével meghatározott időközönként, meghatározott erősségű áramütés éri a szívet, így ingerelve azt a mesterséges összehúzódásra, amely biztosítja, hogy újra megfelelő sebességgel működhessen.

A Zoll X-series EKG-defibrillátorok egyik különlegessége, hogy az újraélesztés során mindvégig nyomon követhetjük a mellkaskompressziók effektivitását, ezzel is fokozva az újraélesztés hatékonyságát. Azonnali távsegítségként készülékünk alkalmas arra, hogy már a helyszínről továbbíthassuk a betegről készített 12-elvezetéses EKG eredményt a kardiológus szakorvosnak, így még inkább növelve a betegbiztonságot az ellátás során.

Tévhit vs. Valóság – Defibrillátorral újraindítható a leállt szív?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link