Skip to content Skip to footer

Tüdő- és légúti megbetegedések

A tüdő légzőszervrendszerünk egyik legfontosabb része, de manapság egyre több tüdő- és légúti megbetegedéssel kell szembe szállnunk, hogy megőrizzük egészségünket.

Mik azok a tüdő- és légúti megbetegedések?

Ma közel 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD) és több mint 250 ezer asztmában szenvedő beteg él Magyarországon. A COPD következménye a krónikus bronchitis és a tüdőtágulat, az asztmás megbetegedés pedig a légutak egyik leggyakoribb gyulladásos megbetegedése. A tüdő- és légúti megbetegedések közé tartozik továbbá a mellhártyagyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a tüdőrák is.

Mitől alakulnak ki?

A tüdő légzőszervrendszerünk egyik legfontosabb része. Megfelelő és egészséges működése elengedhetetlen az élethez, hiszen testünk minden sejtjének biztosítja a kellő mennyiségű oxigént. Éppen ezért nem mindegy, hogy napjainkban – ez a különösen érzékeny és összetett szerv – egyre több káros hatásnak van kitéve, legyen szó a légszennyezettségről, dohányfüstről vagy a baktériumokról.

A megnövekedett rizikófaktoroknak köszönhetően pedig egyre több tüdő- és légúti betegséggel kell szembe szállnunk, hogy megőrizzük egészségünket.

Milyen tünetek jellemzik?

A tüdő- és légútirendszer betegségeire különböző tünetek jellemzőek, de bármelyiket is tapasztaljuk magunkon, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Ezek a tünetek lehetnek nehézlégzés, fokozott nyáktermelés és bőséges köpetürítés; fizikai aktivitás esetén zihálás, majd légszomj, idült köhögés, vér felköhögése, tartós mellkasi vagy hátfájdalom.

Miként gyógyíthatóak a tüdő- és légúti megbetegedések?

A tüdő különböző megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelése a pulmonológus, azaz a tüdőgyógyász feladata. A Medicover szakorvosai egyénre szabottan, a pontos kórelőzmény felvételét követően, és a szükséges vizsgálatok alapján diagnosztizálnak. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, keresse bizalommal a Medicover nemzetközileg is elismert, magasan képzett orvosigárdáját, hogy mielőbb megkezdhessük kezelését, gyógyítását.

Tüdő- és légúti megbetegedések
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link