Skip to content Skip to footer

Allergia

Ahhoz, hogy megértsük az allergia kialakulásának okait, tudnunk kell, hogy immunrendszerünk a szervezetünkbe kerülő baktériumok, gombák és vírusok hatástalanítására ellenanyagot termel. Az allergia a szervezet téves immunválaszát jelenti, amikor egy olyan anyag, molekula ellen védekezik, amely ellen szükségtelen lenne.

Az allergia kialakulásának okai

Európában, így Magyarországon is a három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis (szénanátha), valamint a különböző emésztőrendszeri kórképek.

A betegség kialakulásának okaként elsősorban az öröklött génállományt teszik felelőssé az orvosok, azonban hogy kiből mi és milyen mértékben vált ki allergiás reakciót nagyban függ a környezeti hatásoktól.

Az allergia jellegzetes tünetei a tüsszögés, vízszerű orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás, bőrirritáció, csalánkiütés, hányás, hasmenés. Súlyosabb esetben felléphet gennyes bőrgyulladás, allergiás kontakt dermatitisz, vagy akár anafliaxiás sokk.

Asztma

Mai napig vita tárgyát képezi, hogy az asztma tünetegyüttes vagy betegség. Mivel az asztma tüneteit – szorító mellkasi nyomás, száraz köhögés, rohamszerű nehézlégzés – számos tényező kiválthatja (fizikai megterhelés, ismert allergének, légúti fertőzések vagy akár gyógyszerek), szerencsésebb tünetegyüttesként beszélni a jelenségről.

Az asztma kezelésére rohamoldó és fenntartó gyógyszeres kezeléseket alkalmaznak, valamint az allergiás eredetű asztma esetén immunterápiát is javasolhat az szakorvos.

Allergiás rhinitis

Az orvosok alapvetően a genetikai öröklődést tartják felelősnek a betegség kialakulásában, amelyhez hozzájárulnak a környezeti hatások – legnagyobb jelentőséggel a városi és ipari légszennyeződés, a dohányzó szülők, a háziállatok közeli jelenléte és az egészségtelen lakásviszonyok bírnak.

Az allergiás rhinitis (orrnyálkahártya-gyulladás vagy szénanátha) jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás. A kezelés több lépcsőből áll, mely magában foglalja a megelőzést, az allergének és irritáló anyagok elkerülését és eltávolítását, a tünetek enyhítését, a gyógyszeres és az immunterápiát. A tünetek súlyosságától függően antihisztamin és szteroidos készítmények szedését írhatja elő az orvos.

Ételallergia

A XXI. század elején az ipar minden egyes területe (beleértve az élelmiszeripart is) olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, amely elengedhetetlenül változásokat vont maga után. Változott az élelmiszer előállítás és feldolgozás, a használt alapanyagok összetétele, amelyek az emberi szervezet számára követhetetlenné váltak.

Eddigi tudásunk szerint a tehéntej, tojás, tengeri herkentyűk és a csonthéjasok váltják ki legnagyobb arányban az allergiás reakciókat. A tünetek megjelenhetnek légúti, bőr és emésztőrendszeri irritációban egyaránt.

vérből végzett allergia vizsgálattal az egyes allergének ellen a szervezetben termelődött specifikus ellenanyagokat képesek kimutatni, amely során különböző panel vizsgálatokat végeznek el.

A tünetek enyhítésére vagy megszüntetésére az ételallergia vagy intolerancia mértékétől függően javarészt a tüneteket kiváltó ételek elhagyása javasolt, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést írnak fel az orvosok.

Bőrallergia

A már jól ismert légúti allergiás reakciók (mint pl. a nátha, tüsszögés, köhögés) mellett a bőrön megjelenő tüneteket, bőrgyulladást, kiütést vagy viszketést is okoznak.

  • Atópia: Úgyneveztett öröklött hajlam miatt jelentkeznek az allergiás reakciók, tünetek.
  • Atópiás dermatitisz: Az atópiás dermatitisz elsősorban egy gyermekkori bőrbetegség, kialakulásának egyik okaként általában a családi halmozódást jelölik meg.
  • Csalánkiütés: Nagyon gyakori bőrtünet, így diagnózisának felállítása is egyszerű, azonban a kiváltó okot már sokkal nehezebb felderíteni.
Allergia
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link