Skip to content Skip to footer

Cukorbetegség világnapja

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. A cukor (glükóz) a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely azonnal hasznosul amint beépül a sejtekbe, amit az inzulin nevű hormon segít elő.

Megkülönböztetünk egymástól egy úgynevezett prediabéteszt, ami a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot, a terhességi átmeneti diabéteszt, illetve az 1-es típusú diabéteszt és 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzésében segítség, ha a finomított szénhidrát és a magas kalória bevitelt rendszeres testmozgással és változatos étrenddel (hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok, stb.) teszünk a betegség kialakulása ellen.

A cukorbetegség típusai

I-es típusú cukorbetegség II-es típusú cukorbetegség
Okai Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki. Autoimmun eredetű, genetikai hajlam, vírusok idézik elő. A sejtek felületén található inzulin receptorok számának megfogyatkozása okozza. Genetikai hajlam, elhízásmagas vérnyomás, hozzájárul a kialakulásához.
Tünetei Fogyás, gyakori vizelet ürítés, szomjúság Végtag zsibbadás, bőrviszketés, lassan és nehezen gyógyuló sebek, látás romlása
Érintett korosztály Többnyire gyermek-, illetve fiatalkorúakat érint Felnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik

Cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség világnapját első alkalommal 1991-ben tartották meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség illetve az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére. Azóta minden évben november 14-én tartják meg, amely Frederick Banting születésnapja, aki Charles Besttel együtt elsőként fogalmazta meg azt a módszert, amivel ki lehetne mutatni a hasnyálmirigy által kiválasztott anyagot, ami végül az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben.

Az évről évre megrendezésre kerülő világnap mindig a cukorbetegséghez köthető témák közül válogat, pl. az emberi jogok, életstílus, az elhízás, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek betegsége, cukorbetegség a gyermekeknél.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, ami egyben a cukorbetegség nemzetközi jelképe is. Ez a logó egy szimbólum, amely cukorbetegséggel küzdők közösségét jelképezi.

Cukorbetegség világnapja, Diabétesz világnap
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link