Skip to content Skip to footer

Movember – novemberben a férfi egészségért

2018 novemberében is elindították a Movember illetve a Mentsmanust kampány. Mit jelent a kampány, mit jelent csatlakozni?

Movember mozgalom

A Movember elnevezés egy világszerte megrendezésre kerülő kampányt jelent. Célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét az egészségmegőrzés, valamint a szűrővizsgálatok, kivizsgálások jelentőségére. Az angol moustache (bajusz) és November szavak keresztezéséből alakult ki

Átalánosságban elmondható, hogy a férfiak ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, ezért a Movember mozgalom olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek gyakoriak a férfiak körében, azonban a rendszeres szűrővizsgálatokkal még időben felismerhetők és kezelhetők. Ilyen betegség többek között a prosztata rák és a hererák is.

A Movember mozgalom Ausztráliából indult el 1999-ben, és néhány év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát. Akik részt vesznek a mozgalomban,  megfogadják, hogy november folyamán nem borotválkoznak és bajuszt növesztenek, amit „kitűzőként” hordva szeretnék felhívni a figyelmet a férfiak egészségére. Magyarországon 9 éve indította útjára az első Movembert a Movember Magyarország Egyesület.

Férfi szűrővizsgálatok

Az időben illetve korai stádiumban felismert prosztata daganatok már jó eséllyel gyógyíthatók, egy a legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel is kimutathatók.

Sajnos ez a betegség a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiaknál, ráadásul előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek.  Ezért is kiemelten fontos legalább évente részt venni egy prosztata szűrővizsgálaton, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség. Ajánlott már 40 éves kor után is, de 50 év felett kifejezetten javasolt a szűrővizsgálat illetve az urológiai szakrendelés felkeresése, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát.

A szűrővizsgálat során érdemes elvégeztetni többek között a PSA laborvizsgálati tesztet, mely kimutathatja a veszélyeztetettséget. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, melyet csak a  prosztatában találhatunk meg és emelkedett szintje a prosztata megnagyobbodására vagy daganatra is utalhat. Javasolt azonban egy teljes egészség labor szűrőcsomag elvégzése is, amely természetesen tartalmazza ezt a tesztet is.

Csatlakozzon Ön is a mozgalomhoz, növesszen bajuszt, vegyen részt szűrővizsgálatokon és hívja fel férfi ismerősei figyelmét egészségük fontosságára!

Movember – novemberben a férfi egészségért - növesszen bajuszt Ön is!