Skip to content Skip to footer

Egy nap a néma kór ellen – A csontritkulás világnapja

A WHO indítványára 1999 óta október 20.-a hivatalosan is a csontritkulás világnapja. Fontos felhívni a figyelmet erre a betegségre, amit a szemmel látható tünetek hiánya miatt a néma kór névvel illetnek, ugyanis a magyar lakosság legalább 9-10%-át érinti, sokakat úgy, hogy nem is tud róla.

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás (osteoporosis) egy anyagcsere betegség, amelyben a csontokat építő és bontó szakasz közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontképződés lelassul, fokozódik a csontok leépülése, ezért a csontozat mennyisége csökken, összetétele pedig romlik.

Milyen gyakori az előfordulása?

A csontképzés-csontbontás egyensúlyának felbomlása mindkét nemnél az ötvenes években kezdődik. A betegség a változókori hormonszint változás miatt a nőknél gyorsabb ütemben folytatódik, mint a férfiaknál. A betegség előfordulása nőknél emiatt jóval gyakoribb, mint férfiaknál, a nők életük során csontozatuk úgynevezett kérgi rétegének 35%-át, míg a szerkezeti tartók 50%-át veszítik el.

Magyarországon a lakosság 9-10%-a, közel 900 ezer ember szenved csontritkulásban, melynek következtében átlagosan évi 120 ezer csonttörés történik. Évente közel 20 ezer csukló-, 20 ezer combnyaktörés, 30 ezer csigolyatörés és további 30 ezer egyéb csonttörés írható a betegség számlájára. A felvilágosítás hiányossága miatt a betegek elenyésző része tud betegségéről és a csonttörést szenvedők mindössze 15%-a kerül ellátásra.

A csontritkulás miatti csonttörést elszenvedők negyede, főleg az idősebb korosztályból, a megfelelő ellátás ellenére a szövődmények következtében fél éven belül meghal.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, minél többen megismerjék kockázati tényezőit, tüneteit megelőzését és kezelését, mivel a veszélyeztetettek magas száma, valamint a betegség nyomán kialakuló életminőség romlás jelentős népegészségügyi problémává teszik a csontritkulást világszerte.

Hogyan előzhető meg?

A csontvesztés üteme időbeni diagnózissal, rendszeres testmozgással és megfelelő táplálkozással lassítható. Ajánlott kerülni a dohányzást, a kávé és a szeszes italok fogyasztását, melyek negatív hatással bírnak a kalcium beépülésére. A kalcium a csontok fő alkotója, melynek beépülését a D-vitamin segíti elő. A csontozat rendszeres terhelése is nagyban hozzájárulhat a csont szerkezetének megőrzéséhez, a napi séta, kocogás, vagy bármilyen testmozgás ugyanis elősegíti a csontképzést.

Az oszteoporózis szűrésére, diagnosztizálásra számos korszerű módszer érhető el. Veszélyeztetettség esetén (családban már előfordult csontritkulásos megbetegedés, illetve ha a veszélyeztetett korosztályba tartozik) javasolt felkeresni reumatológiai szakrendelést, ahol kérhetünk beutalót csontsűrűség mérés vizsgálatra. Ezen kívül javasolt a csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata is, hogy pontos képet kaphassunk a csontépítés és csontbontás paramétereiről.

Egy nap a néma kór ellen - A csontritkulás világnapja
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link