Skip to content Skip to footer

Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Magyarországon az emlőrák a vezető daganatos megbetegségedések egyike. Elsősorban a nők 40 év feletti korosztályában jellemző. A kezelés eredményessége nagyban függ a betegség korai diagnosztizálásától, ezért kiemelten fontos, hogy a nők éves, rendszeres nőgyógyászati szűrések mellett emlőszűréseken is részt vegyenek.

Az emlővizsgálat új generációs diagnosztizálásában hangsúlyos szerepet játszik a tomoszintézis: egy olyan új, modern technológia, amivel biztosabb eredmény kapható. A Medicover Diagnosztikai központjában a hagyományos mammográfiás szűrés mellett a lehetőség nyílik a háromdimenziós tomoszintézisre is, immáron két új készülékkel.

Mi az emlő tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis egy olyan új technológián alapuló modern, háromdimenziós mammográfiás röntgen diagnosztikai vizsgálat a mellrák szűrésére. A hagyományos mammográfiás eljáráshoz képest a tomoszintézis:

  • 41,5%-kal több emlőrákot képes kimutatni
  • csökkenti a kellemetlen, fájdalmas érzetet (kisebb mellkompresszió)
  • kevesebb időt vesz igénybe
  • az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban
  • biztosabb eredményt ad
  • a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

A tomoszintézis vizsgálat alapján a radiológus szakorvos közel 100%-os pontossággal képes megkülönbözteti a daganatos szövetrészeket az egészséges emlőszövettől a tomoszintézis berendezés által elkészített automata emlőszövet sűrűség mérés alapján. Ezzel szemben a hagyományos mammográfia során az emlőszövet sűrűség meghatározás a radiológus szubjektív véleményén alapszik.

Mi a mammográfia?

A mammográfia az emlőrák szűrésére szolgálaló röntgenvizsgálat. Mivel a betegség kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával nő, 40 éves kor felett javasolt évente/kétévente a mammográfiás szűrővizsgálat vagy tomoszintézis elvégzése. Természetesen bármilyen gyanú esetén, kortól függetlenül is elvégezhető a vizsgálat.

A mammográfia mindig a részletes egyéni és családi kórelőzmény-felvétellel, valamint a fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követi mindkét emlőről a kétirányú mammográfiás felvétel, melynek elkészítése hozzávetőlegesen 5 percet vesz igénybe.

A mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis összehasonlítása

TOMOSZINTÉZIS MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés nem
Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link