Menedzserszűrés vagy egészségbiztosítás?

Minden munkáltatónak fontos, hogy a munkavállalóit egészségben és biztonságban tudhassa, csökkentse a betegségek miatt kiesett munkaórák számát, illetve növelje a dolgozói lojalitást. Ezért érthető a vállalatok azon törekvése, hogy dolgozóiknak minél szélesebb körű egészségügyi szolgáltatást nyújtsanak a lehető legkedvezőbb adóteher mellett.

Az egészségügyi szolgáltatások piacán számos különböző szűrőprogram, illetve egészségbiztosítás érhető el. Az egyik legismertebb talán az úgynevezett menedzserszűrés, amelyet felső- és középvezetők egészségügyi szűrésére szoktak igénybe venni a munkáltatók. Sok munkáltató nincs tisztában azzal, hogy ezek a szűrések nem illeszthetők be a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások közé, és magasabb adóterhet rónak a munkáltatóra, mint az egészségbiztosítások.

Mit érdemes tudni a menedzserszűrésekről?

A fix szűrősorok gyakori eleme például a terheléses EKG, csontsűrűség mérés, illetve a nyaki erek (Carotis duplex) ultrahangos vizsgálata, vagy a szív ultrahang. Bizonyosan van olyan munkavállaló, akinek a fenti vizsgálatok közül egy, vagy akár az összes vizsgálat hasznos lehet, azonban a szűrésre jogosult teljes dolgozói csoportra vetítve ezen vizsgálatok egy része, vagy egésze nem veszi figyelembe a jogosult dolgozók különböző életkorát, nemét, egészségügyi állapotát, már meglévő betegségeit.

A menedzserszűréssel ellentétben az egészségbiztosítás alkalmas a dolgozók egyéni szintjén meglévő különböző – orvosilag indokolt – vizsgálati szükségletek teljesítésére, az eltérő kockázatokhoz igazított egészségügyi szolgáltatások nyújtására, valamint a szűrés során feltárt betegségek további vizsgálatára, illetve a betegség kezelésére.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a menedzserszűrések és a különböző egészségügyi célokat szolgáló szűrőprogramok, egészségügyi vizsgálatok – vállalati juttatásként – összevont jövedelemként (bérként) adóznak. Ennek megfelelően a menedzserszűrés, illetve más szűrőprogramok a munkáltatók számára nem költséghatékony formák ahhoz, hogy a munkavállalóik széles körben egészségügyi szolgáltatásokhoz jussanak.

Menedzserszűrés vagy egészségbiztosítás?

Mit érdemes tudni az egészségbiztosításról?

A csoportos egészségbiztosítások jellemzően a járóbeteg-ellátás, fejlett diagnosztikai és laborvizsgálat mellett évente egyszer egy személyre szabott állapotfelmérésre vonatkozó fedezetet is tartalmaznak. A Medicover egészségbiztosítási csomagjai esetén az említett egészségügyi szolgáltatások akár korlátlan számban is elérhetőek a biztosítás terhére. A csomagba épített megelőző vizsgálatok pedig életkorhoz és nemhez igazítottak, sőt a szűrés eredményének, az Ügyfél által jelzett és az egészségi állapotát érintő panaszai figyelembevételével további vizsgálatokra is szükség lehet, melyek a biztosítás keretein belül már egyénre szabottan végezhetőek el. Ezáltal időben felismerhetővé és kezelhetővé válnak a betegségek minden biztosított munkavállaló esetében.

A Medicover csoportos egészségbiztosítások másik nagy előnye, hogy a menedzserszűréshez, illetve más szűrési termékekhez képest kedvezményesebben, egyes meghatározott juttatásként adóznak, így a teljes közteher jelenleg 38,35 %, mely a jövőben tovább csökkenhet a Szociális hozzájárulás százalékos értékének várható újabb csökkenése miatt.

Válasszon a Vállalati egészségbiztosítási csomagok közül!

Menedzserszűrés vagy egészségbiztosítás?

A Medicover csoportos egészségbiztosításnak számos előnye van a menedzserszűréssel szemben.

Menedzserszűrés Egészségbiztosítás
(White kártya)
Évente egyszeri állapotfelmérés előre megszabott szűrősorral (ez egyéni dolgozói egészségi szükségletektől független) Évente egyszeri állapotfelmérés – egyénre szabottan összeállított prevenciós szűrősor (életkor, nem, egyéni panaszok)
Egészségügyi juttatás, amely bérként adózik Az egészségbiztosítás más munkáltatói juttatásokhoz képest kedvezményesebben, egyes meghatározott juttatásként adózik
Tulajdonképpen ez egy leletkonzultációs lehetőség – nincs lehetőség az után követésre, kontrollvizsgálatok elvégzésére (rugalmatlan a további vizsgálatok tekintetében, kezelés már nem történik a feltárt betegségek tekintetében)

Választott biztosítási csomagtól is függően:
Korlátlan járóbeteg-ellátás
Fejlett diagnosztikai vizsgálatok (MR, CT)
Komplex laborvizsgálatok
Ambuláns kisműtétek

(rugalmas a további vizsgálatok és a folytathatóság tekintetében, ideértve a kezeléseket is)