Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Sella CT vizsgálat

Az agyalapi mirigy egy néhány centiméteres szerv a koponyán belül, amely az egész szervezet hormonháztartásának irányításért felelős. Ha fölmerül az agyalapi mirigy elülső lebenyének daganata, sella CT vizsgálatot végzünk.

De alkalmazzuk a meglévő daganat nagyságának, kiterjedési irányának kimutatására is, abban az esetben, ha az MR vizsgálat nem végezhető el. De a lágyrészek jobb láthatósága miatt, az agyalapi mirigy vizsgálatára a sella MR az elsődlegesen választandó vizsgáló módszer.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

CT berendezés

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el, de a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes úgy készülni a vizsgálatra, hogy indokolt esetben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ilyenkor a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Hogyan zajlik a Sella CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A  vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán – kizárólag orvos szakmai indokkal –, bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Agyalapi mirigy elhelyezkedése
Agyalapi mirigy elhelyezkedése
Sella CT vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link