Skip to content Skip to footer

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

A kardiológiai kivizsgálás egyik lehetséges diagnosztikai vizsgálata a 24 órás vérnyomás mérés, az ABPM vizsgálat. A páciens kap egy készüléket, ami egy teljes napon át, meghatározott időpontokban automatikusan méri és rögzíti a vér erek falára gyakorolt nyomását.

A mérések alatt is a napi megszokott tevékenységeit változatlanul folytathatja. Az ABPM vizsgálat ideje alatt egy eseménynaplót is érdemes vezetni, amibe a vizsgálat 24 órája alatt történteket kell rögzíteni, hogy mikor érte nagyobb stressz, mikor volt bármilyen panasza, esetleg mikor végzett megterhelő fizikai munkát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik az adatok számítógépen történt rögzítése után. Az ABPM megmutathatja a tartós vérnyomás-emelkedést, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzését, monitorozza a vérnyomás kiugrásokat, illetve, hogy alvás közben miként alakulnak ezek az értékek.

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelést?

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás
ABPM (24 órás vérnyomásmérés) - Medicover