Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Csecsemő csípőszűrés

A csípőficam (dysplasia) viszonylag ritkán fordul elő, hazánkban az újszülöttek 0,2-0,5%-át érinti (lányok esetében négyszer-hatszor gyakoribb). Azonban, ha nem kezelik megfelelően, súlyos következményei lehetnek.

A csípőízületek fejlettségének szűrése, az időben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelőzhetnek, különösen azoknak a gyermekeknek az esetében, akiknek családjában előfordult már csípőficam. A csecsemő csípőszűréssel időben észrevehető a probléma.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogy alakulhat ki a csípőficam?

A csecsemőkori (4. hét és 1 éves kor közötti időszak) csípőficam lehet örökletes, illetve környezeti tényezők miatt is kialakulhat. Az örökletes csípőficam esetén több kisebb hatású gén együtt változik meg, a hibájukból eredeztethető hajlam és az ingerlő környezeti tényezők nyomán vezet egyes rendellenességek kialakulásához. Környezeti tényezőnek tekinthető például a harántfekvés, farfekvés, vagy akár a túl szoros pólyázás is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során először az ortopédus fizikális vizsgálattal (a csípőízületek mozgatásával) ellenőrzi az ízület stabilitását, kötöttségét. A jelenlegi korszerű felfogás szerint ortopéd szakorvosi vizsgálattal egy időben csípőízületi ultrahang vizsgálat is javasolt a csecsemő 6 hetes és 3 hónapos korában. Az ultrahangos vizsgálatot azért végezzük, hogy megítéljük a csípőízületek fejlettségét. A vizsgálat célja, hogy minél hamarabb fény derüljön a kezelést igénylő csípőficam vagy rendellenesen lassú fejlődésű csípő jelenlétére. Korai diagnózissal az esetek döntő többségében – szakszerű kezelés mellett – a késői következmények elkerülhetők vagy jelentősen csökkenthetők. A vizsgálat fájdalommentes és nincsenek káros mellékhatásai.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az alábbi esetekben javasoljuk a szülőknek, hogy elvigyék gyermeküket csípőszűrésre:

  • családban korábban előfordult csípőficam (fejlődési rendellenesség) esetén
  • ikerterhesség esetén (a relatív méhen belüli téraránytalanság miatt gyakoribb mind a ficam, mind az éretlenség előfordulása)
  • farfekvés esetén (az előbbiekhez hasonló okok miatt)
  • a combokon a két oldal között redő/ránc aszimmetria látható
  • ha a csecsemő a lábait nem egyformán tartja nyugalmi (alvás, pihenés) testhelyzetben
  • végtaghossz különbség, mozgatáskor észlelhető roppanás, kattanás esetén
  • ha a gyermekortopédus a fizikális vizsgálat során a csípőízületet túl lazának vagy túl kötöttnek ítéli a normálishoz viszonyítva
  • ismert pozitív esetben a kezelés hatásának követésére

Mi a teendő a vizsgálat után?

A pontos diagnózis és kezelés meghatározásához minden esetben javasolt gyermek ortopéd szakorvossal konzultálni a fizikális és ultrahangos vizsgálatot követően.

Csecsemő csípőszűrés - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link