Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek ortopédia

Csecsemőkortól felnőttkorig nagy hangsúly van a mozgás szervrendszerének megfelelő fejlődésén, ugyanis ez az az életszakasz, amikor a legtöbb veleszületett, vagy szerzett mozgásszervi rendellenesség maradéktalanul és hatékonyan korrigálható.

Ekkor épülnek a csontok, megy végbe a csontosodás, ami a test vázrendszerét adja, így a korai felismeréssel és gyógyítással megelőzhetőek lesznek a felnőttkori mozgásszervi problémák. A gyermek ortopédia feladata e mozgató- és támasztószervek, a csontok, ízületek, csigolyák, izmok és a körülöttük lévő lágy részek elváltozásának időbeni felismerése és hatékony kezelése.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A mozgásszervek változásával, a növekedéssel összefüggő elváltozások nagyon ritkán járnak fájdalommal, ezért különösen fontos szerep hárul a szülőre. Fontos, hogy ismerje és idejében észrevegye az intő jeleket, amik mozgásszervi problémára utalnak, valamint, hogy a gyermek részt vegyen minden kötelező szűrővizsgálaton. Felkészült gyermek ortopédusaink alapos vizsgálat után a legmegfelelőbb terápia mellett hasznos tanácsokkal is ellátják a szülőt.

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni gyermek ortopédiai rendelést?

Ha gyermekénél az alábbi rendellenességek valamelyikét, vagy valamilyen funkciózavart észlel, javasolt egy gyermek ortopédia szakrendelés felkeresése:

  • csecsemőknél, ha sokáig nem fordul meg, illetve nem kezd el mászni
  • gerincoszlop oldalirányú görbülete
  • hátfájdalom és/vagy derékfájdalom
  • kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme
  • nyakizmok merevsége
  • púpos hát, előredomborodó has
  • rendellenes lábtartás
  • rendellenes testtartás
  • talpi fájdalom

Mik a leggyakoribb ortopédiai panaszok gyerekeknél?

A gyermek fejlődése során minden fejlődési szakasznak megvannak az arra az életkorra jellemző ortopédiai problémái. Ezekre kiemelten figyelni kell a megelőzés, valamint a hatékony kezelés szempontjából.

Csecsemőkor

0-6 hónapos korig a csípő és lábtartás, amit kiemelten figyel a szakorvos a kötelező szűrővizsgálatok során. Az első ortopédiai vizsgálaton születés után pár nappal átesik a gyermek. A következő kötelező szűrés 6 hetes korban a csípőszűrés, melynek során a veleszületett csípőficam kiszűrése történik. Ez a vizsgálat kiemelten fontos, hiszen ha a baba combcsontja csúszkál a vápában, speciális külső eszközökkel még korrigálható és helyrehozható a csípőízület és elkerülhető a csípőficam kialakulása. Ez a csecsemő számára nem okoz semmilyen terhelést, hiszen lábai úgy helyezkednek el, mint az anyaméhben. A vizsgálat során sor kerül csípő ultrahangra is, ami biztonsággal kiszűri ezt az elváltozást.

A szűrővizsgálat során a gyermek ortopédus ellenőrzi az esetleges láb deformitások jelenlétét is, mint a befelé forduló lábfej, vagy a dongaláb. Ebben a korban ezek az elváltozások is maradéktalanul korrigálhatók. Az időben elkezdett kezeléseknek köszönhetően mire a baba feláll vagy elindul, egészséges végtagi struktúra alakul ki.

Kisgyermekkor

Ez az időszak a járás kezdetétől, nagyjából 8-10 hónapos kortól indul. Ebben a fejlődési szakaszban kiemelt figyelmet kell fordítani a lábproblémákra. A  gyermek általános járás- és mozgásképéből az izomzat és az idegrendszer esetleges betegségeire is következtetni tud felkészült ortopédusunk.

Kisiskolás kor

6-11 éves korban főként a láb deformitásaira (lúdtalp), az alsó- és felső végtagok tengelyeltéréseire (O-láb és X-láb), végtaghossz-különbségre, a gerincferdülés korai típusaira, a csípő- és térd betegségeire figyel kiemelten a gyermek ortopédus szakorvos a vizsgálat során.

Kamaszkor

Serdülőkorban (11-14 év) a gerinc problémái a leggyakoribbak: gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuerman-kór. Fontos tudni, hogy az idejében felismert gerincferdülés hatékonyan korrigálható ebben a korban. Jellegzetesen előforduló panaszok közé tartoznak kamaszkorban továbbá a különféle csontosodási zavarok, valamint a mellkas deformitásai (tölcsérmell, tyúkmell) is.

Mi történik a gyermek ortopédiai vizsgálat során?

A gyermek ortopédiai vizsgálat menete attól függ, hogy szűrővizsgálatra, vagy konkrét panasszal érkezik a kis beteg.

A vizsgálat mindkét esetben a mozgásszervi anamnézis felvételével indul. Ennek segítségével az ortopédus nyomon tudja követni a mozgásszervek fejlődését a növekedéssel összefüggésben végig a gyermekkor folyamán. A szakorvos részletesen kikérdezi a szülőt a születés körülményeiről, az eddigi kezelésekről, történésekről, esetleges balesetekről, műtéti beavatkozásokról.

Ezután következik a fizikális vizsgálat: szűrővizsgálat esetén a szakorvos ellenőrzi a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális állapotát, valamint a reflexeket. Konkrét panasz esetén az adott terület fizikális vizsgálata után speciális diagnosztikai vizsgálatokat is elrendelhet (MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok) a diagnózis felállításához.

Mely életkorban ajánlottak az ortopédiai szűrővizsgálatok?

Ismét szeretnénk hangsúlyozni a gyermekkorban végzett rendszeres ortopédiai szűrővizsgálatok fontosságát, mivel a különféle mozgásszervi panaszok ebben a korban még jó eséllyel korrigálhatók, megelőzve a felnőttkori problémákat.

Az első ortopédiai vizsgálat születés után pár nappal történik, az első kötelező szűrővizsgálat pedig 6 hetes korban. Az általános vizsgálat mellett ekkor kerül sor a csípőficam szűrésére is. Ezt követően ajánlott 4 hónapos korban ismét felkeresni a gyermek ortopédiát, amikor a baba már az oldalára fordul és felemeli a fejét.

A következő vizsgálat a járás megkezdését követően 3-4 hónappal javasolt, majd 3 és 6 éves korban, az óvoda és az iskola megkezdése előtt. Iskolás korban 10 és 14 évesen ajánlott ismét ortopédiai szűrővizsgálat.

Mivel a kötelező és ajánlott vizsgálatok közt eltelt idő alatt a gyermek sokat fejlődhet, javasoljuk, hogy figyeljen a fentebb is felsorolt intő jelekre, melyek mozgásszervi problémára utalhatnak gyermekénél.

Milyen kezelési lehetőségek érhetők el?

A gyermek ortopédia szakrendelés során történt kezelésekhez, különösen a vázrendszert érintő elváltozások (pl. gerincferdülés, hanyag tartás) kezeléséhez általában hosszabb idő kell. A gyógyítás folyamata során a szakorvos alkalmazhat gyógyszereket, speciális segédeszközöket (talpbetétek, speciális cipők, fűzők), valamint fizio- és fizikóterápiát. Fontos, hogy a fejlődésben lévő mozgásszerv aktív legyen, hogy erősödjön és fejlődjön, ezért a rendszeres testmozgás a javasolt terápiától függetlenül is erősen ajánlott. Javasolt mozgásterápia esetén a gyermek ortopédus gyógytornásszal közösen, személyre szabottan alakít ki olyan terápiás tervet, ami a betegségére is jó, és az életkörülményeikhez is illik.

A kezelés ideje alatt a gyermek ortopédus végig a szülő mellett áll, ellátja tanácsokkal, nyomon követi a gyermek fejlődését és az alkalmazott terápiát.

Gyermek ortopédia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link