Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek kardiológia

A gyermek kardiológia szakrendelésen a veleszületett szívfejlődési rendellenességek (billentyű elégtelenség, fő ütőerek szűkülete, pitvari és kamrai sövényhiányok) és a szerzett szív- és érrendszeri betegségek (szívritmuszavar, szívizom betegségek, gyulladásos betegségek) diagnosztizálása és kezelése történik. A kicsiknél a kezelés mielőbbi megkezdése különösen fontos a súlyosabb egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Gyermek kardiológiai szakrendelésünkön szív panaszok, illetve szívbetegség gyanúja esetén újszülött kortól 18 éves korig látjuk el a kis betegeket.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen panaszok esetén javasolt gyermek kardiológiai szakrendelés felkeresése?

Az alábbi tünetek észlelése esetén javasoljuk gyermek kardiológia szakrendelés mielőbbi felkeresését:

 • Szapora légvétel
 • Nehézlégzés
 • Légszomj
 • Cianózis (a bőr kékes vagy lilás elszíneződése)
 • Szédülés fejfájás, hányinger
 • Ájulás
 • Túlságosan lassú vagy szapora pulzus
 • Nem ritmusos szívverés
 • Arcon, törzsön illetve lábszáron megjelenő vizenyő (ödéma)
 • Szokatlan mértékű fáradékonyság
 • Csökkent testsúllyal járó étvágytalanság

A gyermek kardiológiai vizsgálat menete

A részletes családi és egyéni kórtörténet megismerése után kerül sor az alábbi vizsgálatokra, melyek egyike sem fájdalmas és a leghatékonyabban nyugodt, együttműködő gyermeknél végezhetők el. Ebből adódóan sokat segíthet, ha a gyermekek – főleg a kisebbek – kipihenten (pl. alvás után), jóllakottan, kedvenc játékukkal érkeznek a vizsgálatra.

Fizikális vizsgálat

Az általános gyermekgyógyászati vizsgálathoz hasonlóan történik, különös hangsúllyal a szív feletti hallgatózásra és a pulzusok tapintására.

Szaturáció mérés

A vér oxigén telítettségének mérése egy ujjbegyre illesztett eszközzel (pulsoxymeter) történik.

Vérnyomás mérése és nyugalmi EKG

A vérnyomásmérés és az EKG készítés a felnőttek vizsgálatához hasonlóan, de a gyerekekre méretezett eszközökkel történik.

Szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang vizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során fájdalmatlanul és a szervezetet károsító hatás nélkül vizsgáljuk a szív anatómiáját és működését. A vizsgálatot általában fekvő helyzetben végezzük, de a kisgyermekeket a szülő ölébe ültetve is vizsgálhatjuk. Ennél a vizsgálatnál különösen fontos a gyermek nyugalma, együttműködése, ezért csecsemőknél szükség esetén játékokkal igyekszünk a figyelmet elterelni.

Ma már lehetőség van a gyermekeknél is arra, hogy otthonukban, a szokásos életmódjuk folytatása mellett 24 órás vérnyomás mérés, és 24 órás EKG készüljön.

Gyermek kardiológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link