Gyermek bőrgyógyászat

A gyerekek sokszor nem szólnak, ha karjukon, lábukon, vagy a hajlatokban valami viszket, így csak a látható tünetekre hagyatkozhatunk fürdetéskor, vagy ha észrevesszük, hogy játék közben sokat vakarózik. A kellemetlen bőrtüneteket több dolog is okozhatja, amit minden esetben javasolt mielőbb kideríteni, hogy a bőrprobléma orvosolható legyen.

Mik a leggyakoribb gyermek bőrbetegségek?

Gyermek bőrgyógyászati szakrendelésünkön leggyakrabban az alábbi betegségekkel jelentkeznek kis pácienseink:

Ekcéma (atópiás dermatitisz)

Az ekcéma a bőr száraz, piros, erősen viszkető gyulladása, az immun működés zavara miatt jelentkezik. A gyermekkori ekcéma kezelése kiemelten fontos, hiszen így a később esetlegesen kialakuló légúti panaszok (asztma, szénanátha, hörghurut) jelentősen csökkenthetők és a gyermek életminősége is számottevően javul.

Vírusos szemölcsök

A szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú csomók, általában nem fájdalmasak, azonban minden esetben szükséges bőrgyógyászhoz fordulni vele, mert csak a szemölcs szakszerű eltávolításával szűntethető meg.

Kiütések

A kiütések oka lehet ételallergia, vagy akár vírus is, aminek kiderítéséhez és hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a bőrgyógyászati vizsgálat is.

Gyermek bőrgyógyászat - Medicover
Gyermek bőrgyógyászati vizsgálat - Medicover

Anyajegyek

A születéskor már megjelenő anyajegyek rendszeres ellenőrzése különösen fontos a melanómák kialakulásának megelőzésére. Az anyajegyek vizsgálata dermatoszkóppal történik, így az anyajegyek széle, színe és mérete tökéletesen láthatóvá válik.

Akne

A serdülőkorban kialakuló bőrbetegség először zárt mitesszerként jelentkezik, általában az arcon, amik gennyes hólyagocskákká fejlődnek és akár hegeket is hagyhatnak. Rendszeresen gondozva azonban sikerrel kezelhető és megelőzhetők a maradandó bőrhibák.

Hajhullás

Az általánosan, vagy foltokban jelentkező hajhullásnak különböző okai lehetnek, okozhatja gombás fertőzés, bakteriális góc (például mandula gyulladás), vashiányos vérszegénység, vagy anyagcserezavar is.

Mi történik a gyermek bőrgyógyászati vizsgálat során?

A gyermek bőrgyógyászati vizsgálat a kis beteg kórelőzményének (anamnézisének) felvételével kezdődik. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a szülőt és a gyermeket is az észlelt tüneteiről, elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden egyéb korábbi betegségről is. Ezután a bőrgyógyász az elváltozott bőrfelület megtekintésével folytatja a vizsgálatot. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is megvizsgálja a hám és az irha képleteit.

Szükség esetén, a bőrgyógyász a diagnózis felállításához elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat más szakorvoshoz, például a belgyógyászhoz, hogy más szervek érintettségét kizárja illetve sebészetre, hogy a problémás bőrelváltozásokat eltávolítsa.

Milyen kezelési lehetőségek érhetők el a gyermek bőrgyógyászaton?

Gyermek bőrgyógyászati szakrendelésünkön az alábbi kezelési lehetőségek érhetők el:

  • Melanóma szűrése
  • Jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítása
  • Vírusos szemölcsök eltávolítása
  • Gombás megbetegedések kezelése
  • Pikkelysömör kezelése
  • Kisebb esztétikai problémát jelentő bőrelváltozások eltávolítása(lipóma, fibróma, atheroma, basalioma, pigmentációs rendellenesség)
  • Bőrgyógyászati allergológiai kezelések
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link