Skip to content Skip to footer

A kékfényszűrés fontossága

Élet a képernyők előtt

Minden irányból képernyők vesznek minket körbe: sokan a munkájukat is számítógép előtt végzik, majd hazamennek, és a televízió előtt pihennek. Napközben pedig szinte mindenhez az okostelefont használják: zenehallgatáshoz, számlabefizetéshez, levelezéshez és így tovább. E készülékek képernyői folyamatosan kékfényt bocsátanak ki, így nem meglepő, ha a nap végén mindenkinél általános panasznak számít a szem kiszáradása, viszketése, a homályos látás, a szemfáradtság és a fejfájás.

Éppen ezért fontos e problémák felismerése, és a szem megfelelő védelme. A kékfényszűrőnek köszönhetően csökkenthető a digitális eszközök és a mesterséges világítás által kibocsátott kékfény káros hatásának mértéke.

A kékfényszűrővel ellátott szemüveg, más néven monitorszemüveg hatékonysága speciális lencséjében rejlik, mely blokkolja, semlegesíti a nagy energiájú (HEV) kékfényt, mely a digitális készülékek képernyőjéből árad. A kékfényszűrős szemüvegek további előnye, hogy dioptria nélküli változatban is elkészíthetők, hiszen sokan nem tényleges látásprobléma, hanem a digitális szemfáradtság miatt hordanak szemüveget.

A kékfényszűrővel ellátott szemüvegek jelentősen csökkentik az elektronikai eszközök által kibocsátott kékfény egészségkárosító hatását.

Monitorszemüveg használatával

  • kiszűrhetőek az erős, vakító, tükröződő fények
  • a képernyő képe tisztább lesz
  • csökken a szemfáradtság – hosszabb idő után is
  • javul a koncentráció és a hatékonyság
  • a monitorszemüveg blokkolja a kékfény melatonintermelés-gátló hatását, stabilizálva a cirkadián ritmust, vagyis normalizálja az alvást, javítja annak minőségét

A gyerekekről és a kamaszokról sem szabad elfeledkezni, hiszen szemük még fejlődésben van, így képernyő előtt végzett tanulás vagy játék közben ők is ki vannak téve a kékfény káros hatásainak. Számukra is igencsak ajánlott a kékfényszűrős szemüveg viselete.

Napjainkban tulajdonképpen az emberek nagy részének érdemes lenne kékfényszűrős szemüveget hordani, de főként az irodai dolgozók számára javasolt a monitorszemüveg használata. A kékfény okozta panaszok együttesének neve egyébként a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma (angolul Computer Vision Syndrome, vagyis CVS).

Másrészről a monitorhasználat okozta, látással kapcsolatos panaszok a megfelelő szemüvegviselés hiányából ered. A szemünk folyamatos közelre történő fókuszálása állandó feszített állapotot kíván a szemlencsét mozgató kis izomtól, ami biztosítja az éleslátást. Órákon keresztül ebben a fókuszáló helyzetben tartani a szemet nagyon fárasztó. Alapos szemvizsgálat során a kívánt távolságra való megfelelő dioptriával a panaszok csökkenthetők.

Ha úgy érzi, Önnek is kékfényszűrős szemüvegre van szüksége a munkavégzéshez, vagy egyszerűen a mindennapokban, foglaljon időpontot látásvizsgálatunkra a +36 1 465 3131-es telefonszámon, és látogasson el a Medicover Optika üzleteibe, ahol felkészült és szakértő kollégáink segítenek kiválasztani Önnek a megfelelő szemüveget.

Leave a comment

A kékfényszűrés fontossága - Medicover