Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Ganglion eltávolítás

A ganglion eltávolítás (Ganglion exstirpatio) során a kézháton vagy a lábfejen kialakult folyadékkal telt ganglion cisztát egynapos műtéti beavatkozás keretében, az érintett testrész helyi érzéstelenítése mellett távolítjuk el.

Mi a ganglion?

A ganglion a kézen, illetve a lábon, a térd- és boka tájékon kialakuló jóindulatú, kocsonyás tartalmú ciszta. Leggyakrabban a csukló kézháti felszínén alakul ki, de a csukló tenyéri felszínén is előfordulhat az ujjak tövénél illetve a végperceken. Kis csomó formájában jelenik meg, mely a borsó nagyságútól dió méretűig változhat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan alakul ki a ganglion?

A ganglion ciszta az ízület vonalában, vagy az ínhüvelyek mentén alakul ki, lényegében az ízületi tok vagy az ínhüvely tömlőszerű kitüremkedéséből. Ebben a kitüremkedésben összegyűlik és besűrűsödik az ízületi folyadék, ami először az ízületi tokra, és a környező szövetekre gyakorolt nyomás hatására kis tömlővel kapcsolódó zsákocskát képez, majd idővel leválik és így létrejön a különálló, zselészerű folyadékkal teli ganglion ciszta.

Kialakulásának nincs specifikus oka, de általában valamilyen korábbi, végtagot ért traumához, nagyobb megerőltetéshez köthető. Kialakulhat ízületi kopás, ínhüvelygyulladás, erőltetett sporttevékenység nyomán is.

Előfordulása leggyakoribb a 20-40 éves korosztályba tartozó nők körében. A ganglion mérete az igénybevételtől függően változhat, nőhet, csökkenhet és akár el is tűnhet, de idővel ki is újulhat.

Mi a ganglion?

Mik a ganglion tünetei?

A ganglion látható tünete az érintett testrészen, a csukló kézháti vagy tenyéri felszínén, a bokánál vagy a térdnél megjelenő folyadékkal telt, puha tapintású, göbszerű csomó.

A végtagon nyújtott helyzetben az ízület felett tapintható a ciszta, ami hajlításkor az ízületbe húzódik vissza.  A végtag ilyen irányú mozgatása mellett kattanás, becsípődés is tapasztalható.

A ganglion sok esetben semmilyen panaszt nem okoz, egyes esetekben azonban fájdalom társulhat hozzá, különösen akkor, ha az érintett testrész aktív használatban van, folyamatosan terhelik.

A ganglion által okozott deformitás lelki hatásokkal is járhat, a látható helyen kialakult, nem túl esztétikus csomó szorongást, frusztrációt is kiválthat a betegben.

Hogyan kezelhető a ganglion?

A diagnózist az ortopéd szakorvos a ciszta elhelyezkedése, tapintása és alakja alapján határozza meg. A diagnózis felállításához képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat (röntgenCT, vagy MR) javasolhat, hogy kizárhatók legyenek más ízületi elváltozások.

A kezelés elsősorban a ciszta által okozott panaszok függvénye. Első lépésben történhet konzervatív módon, nyugalomba helyezéssel, nem-szteroid gyulladáscsökkentők és rögzítők alkalmazásával. Ha ez nem segít, műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Mikor indokolt a beavatkozás?

műtéti beavatkozás akkor válhat indokolttá, ha a látható deformitás mellett a ciszta elhelyezkedése folytán panaszokat is okoz: nyomást gyakorolva a környező idegekre fájdalommal, zsibbadással, izomgyengeséggel jár. Továbbá akkor, ha a konzervatív kezelés nem hozott eredményt a panaszok megszűntetésére.

A ganglionban felgyülemlett folyadék leszívása nem a legeredményesebb eljárás, ugyanis ilyen esetben csak a folyadékot távolítják el a cisztából, a burok megmarad, ami később, terhelés mellett újból feltelhet folyadékkal. Ezzel szemben a műtéti ganglion eltávolítás során a teljes ciszta, a burokkal együtt eltávolításra kerül.

Hogyan zajlik a műtét?

A ganglion műtétet megelőző konzultáció során ortopéd szakorvosa részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól. A ganglion eltávolítás egynapos sebészeti beavatkozás keretében történik.

A műtéti előkészítés után az érintett végtagot helyileg érzéstelenítjük. Feltárás után a szakorvos felkeresi a ciszta eredését, majd a teljes képletet kimetszi. A kimetszés gyakran az ízületi tok illetve az ínhüvely kis részének eltávolításával is jár.

Az eltávolítás után a keletkezett sebet pár öltéssel összevarrja a szakorvos. A beavatkozás során eltávolított ganglion cisztát szövettani vizsgálatnak is alávetjük.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így a ganglion eltávolításnak is lehetnek veszélyei és szövődményei. Ritkán, de előfordulhat a műtéti terület gyulladása, fertőződése, valamint a környező anatómiai képletek sérülése. Kezelésére enyhébb esetekben gyógyszeres terápia elegendő, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy újabb műtét válik szükségessé. Legsúlyosabb szövődményként kialakulhat az operált terület gennyes gyulladása is, ami ellen tehetünk a higiénés szabályok szigorú betartásával.

Mire számíthatok a műtét után?

A ganglion műtétet követően pár órás megfigyelés után, még aznap hazatérhet kórházunkból. A műtétet követő napon cserélni kell majd a kötést, a varratszedésre pedig 10 nap után kerül sor. Nagyon fontos, hogy a sebet és a kötést ez idő alatt ne érje víz. Az operált terület duzzadt és érzékeny lehet a beavatkozás utáni napokban. Az érintett végtagot kíméljük, segítve ezzel is a gyógyulási folyamatot. A teljes aktivitás egyéntől függően tér vissza, átlagosan 2 hét után, azonban csak fokozatosan terheljük a végtagot. Javasolt gyógytornásszal való konzultáció is, ami segíti a rehabilitációt.

A ganglion ciszta a műtéti eltávolítást követően is újra kialakulhat, ha ismét a kiváltó okhoz hasonló megterhelés éri a végtagot.

A műtéti úton történő ganglion eltávolítás a leghatékonyabb módja a ganglion ciszták kezelésének, így ugyanis minimális esély van az újbóli megjelenésére az érintett területen.  Forduljon bizalommal felkészült ortopéd szakorvos csapatunkhoz, akik a szakrendelés keretében készséggel válaszolnak a műtéttel kapcsolatos kérdéseire is.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Ganglion eltávolítás - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link