Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Koenzim Q10

A koenzim Q10 (CoQ10), vagy más néven ubikinon, vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, mely nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, az oxigénszállításban és a szabadgyökök semlegesítésében. A vitaminokkal ellentétben az emberi szervezet nagyjából 30 éves koráig képes előállítani a szükséges koenzim Q10 mennyiséget, ezt követően termelődése folyamatosan csökken.

A koenzim Q10 bizonyítottan csökkenti a vér oxidációs folyamatait, növelve az érfalak rugalmasságát. Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a zsírnemű anyagok lerakódását az érfalon, csökkentve ezzel az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, valamint az érelzáródással járó kórképek (szívinfarktus, agyvérzés) kialakulásának kockázatát. Klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy kívülről történő pótlása kiegészítő kezelésként alkalmazva jelentősen javítja a szív- és érrendszeri betegségek gyógyulási esélyét.

Lassítja a bőr öregedését, növeli a fizikai erőnlétet.

Táplálék formájában legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben (szív, máj), a vörös húsú halakban, valamint növényi olajokban (szója, olíva) fordul elő.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható, hogy a koenzim Q10 megfelelő mennyiségben áll-e rendelkezésre a szervezetben.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése elsősorban idősebb korban, mikor csökken a szintézis, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések esetén javasolt, ami a koenzim Q10 hiányának gyanújára ad okot.

A koenzim Q10 hiánya enyhébb esetben krónikus fáradtságérzetet okozhat, komolyabb esetben szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet. A koenzim Q10 alacsony szintje a szív és érrendszer mellett hatással lehet a vese, a központi és perifériás idegrendszer, az izomzat és a máj működésére is.

A vizsgálat alkalmas továbbá az alkalmazott terápia hatékonyságának nyomon követésére is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a mért koenzim Q10 szint a normál tartományon belül van, megfelelő mennyiségű koenzim Q10 áll rendelkezésre a sejtek anyagcseréjéhez.

A normál tartománynál alacsonyabb érték a koenzim Q10 hiányára utal. Ezt okozhatja a csökkent termelődés, illetve fokozott igénybevétel is.

Ha a kapott érték a normál tartománynál magasabb, túlzott koenzim Q10 bevitel állhat fenn. A túlzott bevitel emésztőrendszeri panaszokat is okozhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Koenzim Q10 - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link