Skip to content Skip to footer

K vitamin

A K vitamin zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a véralvadásban, illetve a csontok felépítésében. Két változata ismert, a zöld növényekben megtalálható fillokinon (K1 vitamin), illetve a bélbaktériumok által előállított menakinon (K2 vitamin).

A szervezet a számára szükséges mennyiséget e két típusból nagyjából fele-fele arányban biztosítja: a bevitt táplálékból kinyert K1 vitaminból, illetve a bélben a bélbaktériumok segítségével előállított K2 vitaminból. Megfelelő táplálkozással, egészséges bélflóra mellett tehát szinten tartható a szervezet K vitamin ellátottsága.

A K1 vitamin elengedhetetlen a véralvadási faktorok aktiválásához, melyek sérülés esetén elzárják a vérző nyílást az érfalon. Hiányában a vérzékenység alakulhat ki.

A K2 vitamin fontos szerepet játszik a csontsűrűség megfelelő szinten tartásában. Hiánya csökkenti az aktív oszteokalcin szintjét, növelve ezzel a csonttörések és csontritkulás kialakulásának lehetőségét. A csontsűrűség megőrzéséhez ezért kiemelten fontos változókorban lévő nőknél a K2 vitamin megfelelő szinten tartása.

K1 vitamin nagy mennyiségben található zöld leveles növényekben, mint a spenót, brokkoli, saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, illetve a tojás és a tej. K2 vitamin természetes forrása a baktériumos erjesztéssel készült ételek, például az érlelt sajtok.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével mérhető a vérben a K1 és a K2 vitamin szintje, ami alapján meghatározható a hiányállapot, vagy az esetleges túladagolás.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A K vitamin szintjének laboratóriumi vizsgálata abban az esetben javasolt, ha a tünetek alapján K vitamin hiányának, vagy felhalmozódásának gyanúja merül fel.

K vitamin hiányára az alábbi tünetek utalhatnak:

  • lassú véralvadás sérülés esetén
  • kisebb ütés hatására is kiterjed véraláfutások keletkeznek
  • gyakori orrvérzés
  • vér a vizeletben
  • alacsony prothrombin aktivitás
  • csontritkulás

Hiányállapotot idézhet elő továbbá májbetegség, Crohn betegség, az egyoldalú táplálkozás, a koleszterin csökkentő gyógyszerek, illetve az antibiotikum is.

A K vitamin túladagolása nem jár mérgezéses tünetekkel, kiválthat azonban allergiás reakciót (csalánkiütések, légzési nehézségek), vérnyomás és véralvadási problémákat, gyomorpanaszokat, valamint befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez  vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a K vitamin szintje a normál értékhatáron belül van, akkor biztosított a véralvadáshoz és a csontszerkezet megőrzéséhez szükséges mennyiségű K vitamin a szervezetben.

A normál értéktartomány alatti eredmény az adott K vitamin hiányára utal. Mivel a K vitamin pótlása befolyással lehet a vérhígító és véralvadásgátló gyógyszerek hatására, ezért minden esetben forduljon a vizsgálatot elrendelő szakorvoshoz a megfelelő terápia meghatározásáért.

A normál értéktartomány feletti érték túladagolásra utal, melynek hosszútávon májkárosító hatása lehet.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

K vitamin - Medicover