Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

B12 vitamin

A B12 vitamin – más néven kobalamin – fontos szerepet játszik az ember központi idegrendszerének és az agy megfelelő működésének fenntartásában. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni a vitamint, így a táplálékkal veszi fel a szükséges mennyiséget. A B12 vitamin nélkülözhetetlen a szöveti – és sejtregenerációhoz, valamint a DNS szintézishez. A folsav és a B12 vitamin – az idegrendszer megfelelő működése mellett – elengedhetetlenül szükségesek a sejtosztódáshoz, ezért rendkívül fontosak a magzati fejlődés során. Ezen felül részt vesz a fehérjeszintézisben és a sejtek anyagcseréjében.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat alkalmas a szervezetben lévő B12 vitamin hiány kiszűrésére.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot leggyakrabban akkor rendelik el, ha vérkép vizsgálat során kimutatható a normálisnál nagyobb vörösvértestek jelenléte és csökkent a  hemoglobin koncentráció. A vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók a makrocyter anémiák (vérszegénység).

Segíthet a neuropátiák (végtag zsibbadás, égő, bizsergő érzés) okának tisztázásában.

Időseknél az elmeállapot és a viselkedés változása (depresszió, zavartság)  esetén kérik a vizsgálatot a B12 vitamin szint meghatározásához.

A vizsgálat elvégzése javasolt akkor is, ha valamilyen emésztési rendellenesség, vagy felszívódási zavar áll fenn (például lisztérzékenység, Crohn betegség, vastagbél gyulladás).

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a normál értéktartománymál alacsonyabb értéket mutat a laborvizsgálati lelet, B12 vitamin felszívódási zavarra, valamint vérszegénységre lehet gyanakodni.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

B12 vitamin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link