Skip to content Skip to footer

Aktív B12 vitamin (holotranszkobalamin)

A B12 vitamin – más néven kobalamin – a sejtregeneráció és a DNS szintézis elősegítése mellett fontos szerepet játszik az ember központi idegrendszerének és az agy megfelelő működésének fenntartásában. Biológiailag aktív fragmentumának (holotranszkobalamin, holoTC) segítségével a szérum össz-B12 vitamin szint meghatározásánál pontosabban adható meg a szervezet B12 vitamin ellátottsága, ugyanis már a korai hiányállapotot is kimutatja.

A B12 vitamin hiánya a vegetáriánus étrendet folytatók, illetve a várandósok mellett az idősebb korosztály körében kiemelten gyakori. Esetükben a B12 vitaminhiány korai kimutatása hozzájárulhat a visszafordíthatatlan neurológiai károsodások, illetve a kognitív készségek romlásának, valamint a demencia kialakulásának megelőzéséhez, illetve a folyamat lassításához. A kognitív zavarok (memória vesztés, nyelvi és mentális zavarok) az Alzheimer-kór kiemelt kockázati tényezője, így közvetve a szervezet B12 vitamin szintje is hatással van kialakulására.

Mit mutat a vizsgálat?

Az aktív B12 vitamin szint meghatározásával időben kimutatható a B12 vitamin hiányállapota.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Laborvizsgálat vérvétel

A holotranszkobalamin (aktív B12) szint meghatározása a hiányállapot szempontjából magas rizikójú csoportok számára javasolt:

  • vegán étrendet követők számára, mivel a B12 vitamin táplálkozás során csak állati eredetű táplálék formájában juttatható a szervezetbe
  • időseknek, a csökkent bevitel miatt, a kognitív zavarok megelőzése érdekében
  • felszívódási zavarral járó betegségben szenvedőknek (alkoholizmus, cöliákia, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás)

A vizsgálatot kérhetik továbbá:

  • idegkárosodásra utaló panaszok (végtagok égő, zsibbadó érzése) esetén az okok felderítéséhez
  • főleg idős embereknél a kognitív zavarok (memória zavar, mentális zavarok) okának meghatározásához
  • diagnosztizált B12 vitaminhiány esetén, a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére
  • várandós kismamáknál B12 vitaminhiány gyanúja esetén

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

A vizsgálathoz éhgyomor nem szükséges. Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a vizsgálat eredményét, a vizsgálat előtt minden esetben konzultáljon kezelőorvosával a gyógyszerek elhagyását illetően.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a vizsgálatot követően a kapott érték a normál referencia tartománynál alacsonyabb, B12 vitamin hiánya áll fenn a szervezetben. A vizsgálat eredménye jelzi a hiányt, de annak súlyosságát nem.

Mivel a B12 vitamin vízben oldódik, ezért túladagolás nem alakulhat ki.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Aktív B12 vitamin - Medicover