Skip to content Skip to footer

Széklet calprotectin

A calprotectin olyan kis molekulatömegű fehérje, amely számos testnedvben (ízületi folyadék, vizelet, nyál, széklet) megtalálható. Számtalan biológiai hatása ismert, köztük a kálcium– és cinkkötő képessége. Normál értéke elengedhetetlen a szervezet normál működése szempontjából.

A calprotectint a fehérvérsejtek egy bizonyos fajtája, a neutrofil granulocita termel. Fontos szerepet játszik a fertőzések elleni védelemben, így amikor valamilyen gyulladásos bélbetegség lép fel (például colitis ulcerosa vagy Chron betegség), a bélfalban nagy mennyiségben jelennek meg ezek a fehérvérsejtek. Az általuk termelt calprotectin kiválasztódik a székletbe, így a fehérvérsejtek mennyisége és a calprotectin értéke segít megállapítani, hogy pontosan milyen jellegű szervi- vagy funkcionális bélbetegséggel állunk szemben.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat a calprotectin hiányát vagy annak jelenlétét mutatja ki.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, amikor krónikus gyulladásos bélbetegség vagy fertőzéses bélbetegség, polip, vastagbél daganat, irritábilis bélszindróma, Chron betegség vagy colitis ulcerosa tünetei jelentkeznek, amelyek a következők lehetnek:

  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • véres, nyákos széklet
  • étvágycsökkenés
  • súlyvesztés
  • sürgető székelési inger
  • láz
  • gyengeség, rossz közérzet

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintát egy speciális mintavételi eszköz segítségével kell levenni, melyet Klinikáink recepcióján kérhetnek.

Mire utalhat az eredmény?

A vizsgálat alkalmas a gyulladásos és a nem a gyulladásos bélbetegségek elkülönítésére, valamint a kapott értéktől függően meg lehet állapítani a gyulladás súlyosságát.

Amennyiben a calprotectin értéke alacsony, a tüneteket nagy valószínűséggel nem gyulladásos bélbetegség okozza, hanem valamilyen vírusos fertőzés, például IBS.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Széklet calprotectin - Medicover