Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Osteocalcin

Az osteocalcin egy csontmarker, ami 49 aminosavból álló polipeptid, amely a csontban és a dentinben (fog keményszöveteinek egyik fajtája) található. A csontmarkerek segítségével megállapítható, hogy a beteg szervezetében a csontképződés, illetve csontfelszívódás megfelelő ütemben zajlik-e.

Az osteocalcin a második leggyakoribb, nem kollagén tartalmú fehérje az emberi csontban, amit az oszteoblasztok termelnek. Az oszteoblasztok a csont két legfőbb sejttípusának egyike, ezek a sejtek kezdik meg a csontképződést, valamint az ásványi anyagok (többnyire magnézium, foszfor és kalcium) beépüléséért is felelősek.

Az osteocalcin aktivitása függ a K-vitamintól és kálciumkötő képességén keresztül, befolyásolhatja a hasnyálmirigy inzulintermelését és az érzékelést is, emellett részt vesz az energia-anyagcserében is. Mennyiségileg kis része bekerül a véráramba és a veséken keresztül ürítődik.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vér osteocalcin szintjét.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az osteocalcin szintjének mérését általában akkor rendeli el a szakorvos, amikor a csontsűrűség mérés csontvesztést mutat, annak a kiderítésére, hogy milyen ütemben zajlik a csontvesztés. Szintjének mérését a csontvesztés miatt alkalmazott terápia nyomon követesére is alkalmazzák.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Csontszerkezet

Mire utalhat az eredmény?

Az osteocalcin szintje emelkedett lehet csontritkulás, hiperparatireózis (mellékpajzsmirigy túlműködés), hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés), tireotoxikózis (súlyos pajzsmirigy túlműködés), idült vesebetegség és Paget-kór (csontok kórosan gyors növekedése) esetén, illetve akromegáliás (növekedési hormon túltermelődése) egyéneknél is.

A menopauza idején a vér osteocalcin koncentrációja kétszeresére is emelkedhet, míg terhesség alatt nagymértékben csökken.

Alacsony osteocalcin szint hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) és hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés) esetén jellemző.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Osteocalcin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link