Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

LDL-koleszterin

Az LDL (low density lipoprotein) koleszterin, vagy más néven alacsony sűrűségű lipoprotein, a vérzsírok egyik fajtája, mely koleszterin szállítását végzi májból a sejtek irányába. Az LDL-koleszterint „rossz” koleszterinnek is szokták hívni, ugyanis a felesleges koleszterint nem szállítja el az érfalakról, hanem épp ellenkezőleg, lerakódásokat (plakkokat) képez. Ezáltal az LDL-koleszterin hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatának kialakulásához.

Mit mutat a vizsgálat?

Az LDL-koleszterin szintje a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehet indikátora, illetve segít a lipid anyagcserével kapcsolatos betegségek nyomon követésében.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az LDL-koleszterin vizsgálata általában más tesztekkel (koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid) együtt történik rutinvizsgálat keretein belül, de magas koleszterinszint esetén is elrendelheti a szakorvos a vizsgálatot.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Magas LDL-koleszterin szint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Alacsony szintje jelezhet alultápláltságot vagy felszívódási zavart.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

LDL-koleszterin
LDL-koleszterin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link