Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

LDH

A laktát dehidrogenáz (LDH) a szervezet szöveteinek többségében előforduló enzim, mely a vérben csak kis mennyiségben van jelen. Amennyiben a szövetek megsérülnek, illetve elpusztulnak, az enzim a sejtekből kiszabadulva a véráramba kerül, mely a vérszint megemelkedéséhez vezet. A laktát dehidrogenáz öt féle molekuláris formája ismert. A totál LDH szint meghatározásához az öt féle LDH izoenzim együttes mérése szükséges.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat az idült vagy krónikus szövetkárosodás helyének és okának felderítését segíti elő, illetve a folyamat lefolyásának nyomon követésére alkalmas.

Egyéb vizsgálatokkal kiegészítve információt nyújthat a sejtkárosodást előidéző betegségről, valamint elősegítheti az érintett szövetek, illetve szervek azonosítását.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Amennyiben a heveny vagy idült sejt- vagy szövetpusztulással járó betegség gyanúja felmerül.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

A férfiakat célzó laborvizsgálat gyermekvállalás tervezésekor
Laborvizsgálat vérvétel

Mire utalhat az eredmény?

Az emelkedett LDH szint szövetkárosodást jelez. Ebben az esetben a folyamat (pl. szívinfarktus lefolyása) elején az LDH szint emelkedik, egy bizonyos idő elteltével tetőzik, majd esni kezd.

Az enzim emelkedett  szintje előfordulhat az alábbi esetekben:

Az alacsony LDH szint többnyire nem okoz gondot a szervezetben.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

LDH - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link