Skip to content Skip to footer

Kreatinin

A kreatin olyan összetevő, melyet elsősorban a máj termel. Egyfajta energiaforrás, mely az izommunka során hasznosul. A kreatin egy része az izmokban spontán alakul át kreatininné.

A kreatinin – izmok által termelt salakanyag – tehát a kreatin lebomlási terméke. Mennyisége az izomtömeg függvénye, ebből adódóan a férfiak esetében szintje magasabb, mint a nőknél. A kreatinin a vesén keresztül távozik a szervezetből.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja a vesék normális működésének megítélése, illetve a vesebetegség kezelésének nyomon követése, ellenőrzése. Gyakran előfordul, hogy a vizsgálatot az orvos karbamid meghatározással együtt kéri, amennyiben a páciensnél veseműködési rendellenesség áll fenn.

A teszt a vérben és/vagy vizeletben található kreatinin mennyiségét méri.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A teszt elvégzése az alap-, vagy teljes anyagcsere vizsgálatkor történik, továbbá abban az esetben, ha a páciens kezelőorvosa veseműködési zavarra gyanakszik, valamint ha a vizsgált személy olyan akut vagy krónikus betegségben szenved, mely veseműködési zavart idézhet elő. A vizsgálat bizonyos gyógyszerek szedése mellett a veseműködés ellenőrzésére, vagy a vesebetegségek kezelési hatékonyságának kontrollálására alkalmas.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára és 24 órás vizeletmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Megnövekedett kreatinin szint

Amennyiben a vér kreatinin szintje emelkedett, az alábbi állapotok/betegségek meglétére utalhat:

  • A vesék baktériumos fertőzése
  • A vesék csökkent vérellátása, melynek előidézője lehet cukorbetegség, rendellenes szívműködés, vagy kiszáradás
  • Sejtelhalás a vesékben (többnyire gyógyszerek, vagy toxinok hatására következik be)
  • A vesékben található erek károsodása, illetve gyulladása
  • Húgyúti elzáródások, vesekő
  • Prosztatabetegségek

Alacsony kreatinin szint

A csökkent kreatinin szint kiváltó oka lehet izomtömeg csökkenés, illetve várandósság alatt is előfordulhat enyhe mértékben.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

Kreatinin - Medicover