Skip to content Skip to footer

Karbamid

A karbamid, más néven urea a fehérje és aminosavak lebontási terméke. A májban képződik és a veséken keresztül, vizelettel ürül ki a szervezetből.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja a vesék normális működésének megítélése, illetve a páciensnél a dialízis, vagy egyéb vesebetegség, adott esetben vesekárosodás okán megkezdett kezelések hatékonyságának nyomon követése.

A karbamid szintjének meghatározását gyakran a kreatinin vizsgálattal együtt végzik el a vese működésének megítéléséhez.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A karbamid koncentrációjának meghatározására sor kerülhet anyagcsere vizsgálatok keretein belül a rutin vizsgálatok részeként, illetve a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt a vese működésének megítélésére, valamint abban az esetben, ha a páciens valamilyen heveny betegséggel kerül kórházba, vagy huzamosabb ideig ott tartózkodik.

Az orvos a vizsgálatot a kreatinin vizsgálattal együtt kérheti amennyiben:

  • A dialízis hatékonyságának megítélése a cél
  • Gyanú merül fel a páciensnél a veseműködéssel kapcsolatban
  • Adott kezelés előtt vagy közben a vese működésének ellenőrzésére
  • Idült betegségben (pl. cukorbetegség, szívelégtelenség) szenvedő páciensnél a vese működésének követésére

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Az emelkedett karbamid koncentráció a vérben a veseműködés károsodására utal. A vese károsodása vagy működési elégtelensége heveny vagy idült betegséget idézhet elő.

Fokozott fehérjebontás vagy megnövekedett fehérjebevitel egyaránt okozhat emelkedett értéket

Az alacsony karbamid szint viszonylag ritka és általában nem okoz gondot. Májbetegségnél és alultápláltságnál ugyan előfordulhat, a kórmeghatározásnál ebben az esetben azonban nem a karbamid szint mérése az irányadó.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen a pontos diagnózishoz adott esetben a további vizsgálatok eredményeire is szükség lehet.

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata
Karbamid - Medicover