Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Húgysav

A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) alkotó purin vegyületek lebontási végterméke. Akkor kerül a véráramba, amikor a felvett tápanyagok vagy a szervezet sejtjei lebontásra kerülnek. Több mint háromnegyede a vizelettel ürül ki a vesén keresztül, míg a maradék a széklettel távozik a szervezetből. Ha a húgysav túltermelődik vagy nem választódik ki kellő mennyiségben, a felesleg felhalmozódik és kikristályosodik az ízületi folyadékban köszvényt okozva, de a vesében lerakódva vesekövet is előidézhet.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vér húgysav koncentrációját. Az egészséges szervezet húgysavtartalma 1 g körül van.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Ízületi fájdalom vagy gyulladás esetén rendelheti el szakorvos a vizsgálatot, hogy kizárja vagy megerősítse a köszvény gyanúját, de ha felmerül vesefunkció károsodás, akkor is szükség lehet a húgysav koncentrációjának mérésére. Emellett sugár és kemoterápiás kezelések esetén szokták ellenőrizni a húgysav szintet, hogy kiderüljön, ezek a kezelések nem okoztak -e sejtelhalást, ugyanis ebben az esetben megnő a húgysav koncentrációja.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A húgysav szintjét több tényező is befolyásolhatja (nem, életkor, táplálkozási szokások). Magas lehet, ha túl sok termelődik vagy nem választódik ki szükséges mennyiségben, de a fehérjékben gazdag ételek (pl. belsőségek), a túlzott alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek is növelik a szintjét. Cukor- és vesebetegeknél, illetve kemo- és sugárterápiás betegeknél is emelkedett lehet a húgysav koncentrációja.

Az emelkedett húgysav szint köszvényt okozhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Húgysav - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link