Skip to content Skip to footer

HDL-koleszterin

A HDL (high density lipoprotein) koleszterin, vagy más néven nagy sűrűségű lipoprotein, a vérzsírok egyik fajtája, mely a plazmában fehérjékhez kötődve szállítódik. Ebből adódóan nagyrészt fehérjékből, koleszterinből és kis mennyiségű trigliceridből áll. A HDL-koleszterint „jó” koleszterinnek is szokták hívni, ugyanis eltávolítja a koleszterinfelesleget (amit a sejtek nem vesznek fel), valamint az érfalon és az érfalban található koleszterinlerakódásokat is. A felesleges koleszterint és felhalmozódásait a májba szállítja, ahol ezek egy része az epével kiválasztódik. Ezáltal a HDL-koleszterin hozzájárul az érfalak tisztításához, illetve védi is a szervezetünket az érelmeszesedéstől.

Mit mutat a vizsgálat?

A HDL-koleszterin szintje a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehet indikátora, illetve segít a lipid anyagcserével kapcsolatos betegségek nyomon követésében.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A HDL-koleszterin vizsgálata általában más tesztekkel (koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid) együtt történik. Szintjének mérése egészséges szervezet esetén javasolt, ugyanis betegség alatt és után átmenetileg alacsony az értéke.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Minél alacsonyabb a HDL-koleszterin szintje, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus) kialakulásának veszélye.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

LDL-koleszterin
HDL-koleszterin - Medicover