Skip to content Skip to footer

Folsav (B9 vitamin)

A folsav, vagy B9 vitamin, egy vízben oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, a vérképzésben, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.

Ez utóbbiak miatt a megfelelő folsav bevitel kiemelten fontos kismamák számára, különösen az első trimeszterben, a magzat megfelelő fejlődése szempontjából, ugyanis a magzati velőcsövet záró folyamathoz elengedhetetlen a folsav. Kutatások is bizonyítják, hogy megfelelő folsav-szint mellett jelentősen csökken az idegcső záródási rendellenességek kialakulásának kockázata.

A folsav felvételéhez és a sejtekben történő raktározásához B12 vitamin szükséges, ezért szintjüket javasolt egyidejűleg vizsgálni.

A folsavat a szervezet nem képes előállítani, táplálék útján jut be a szervezetbe. Legfőbb természetes forrásai a sötétzöld leveles zöldségek (pl. spenót), a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek (pl. bab) és a máj.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható a szervezet folsav szintje. A vérmintából végzett folsav vizsgálat elsősorban a normálisnál nagyobb vörösvértestek okozta betegség (makrocyter anaemia) diagnózisát segíti, illetve segít kimutatni a vérszegénységet és a folsav hiányt.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A folsav és a B12 vitamin szint egyidejű vizsgálatát leggyakrabban akkor kéri a szakorvos, ha a vérkép nagyméretű vörösvértestek jelenlétét igazolja.

Folsav hiányra utaló tünetek (gyengeség, fáradékonyság, hangulat ingadozás) esetén szintén kérheti a vizsgálatot a kezelőorvos, legtöbbször B12 vitamin szint vizsgálatával együtt.

A vizsgálatot gyakran rendelik el idegkárosodás okának felderítéséhez is a végtagok zsibbadása, bizsergése vagy égő érzése esetén.

A folsav szint meghatározás gyakran előforduló vizsgálat az általános egészségi állapot felmérésekor is, főleg alultápláltság, vagy valamilyen felszívódási zavar (pl. Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, lisztérzékenység) gyanúja esetén.

A folsav szint vizsgálatát kérhetik továbbá folsavhiány diagnózisát követően a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

A vizsgálat eredményét bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják, ezért a vérvételt megelőzően konzultáljon a szedett gyógyszerekkel kapcsolatban kezelőorvosával.

Mire utalhat az eredmény?

A folsav szint alacsonyabb értéke folsav hiányra utal. Ezt okozhatja elégtelen bevitel egyoldalú táplálkozás, vagy az ételek túlfőzése nyomán, felszívódási zavar, melyet okozhat lisztérzékenység, vagy bizonyos baktériumok elszaporodása a belekben, valamint veseelégtelenség, májbetegség, túlzott alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása (pl. szájon át szedett fogamzásgátlók, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek).

A terhesség előtt kialakult folsavhiány a terhesség során felerősödhet, ami koraszülést, illetve a magzat nem megfelelő fejlődését is okozhatja.

Az emelkedett folsav érték a folsavhiány kezelésre adott választ jelenti. Mivel vízben oldódó vitamin, így nem adagolható túl. A feleslegesen bevitt folsav azonban gyengítheti néhány gyógyszer klinikai hatását, illetve a cink hasznosulását.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist semelyik fent felsorolt betegségre sem, ezért minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost a kórállapot és a szükséges terápia meghatározásához.

Folsav (B9 vitamin) - Medicover