Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Cöruloplazmin (Coeruloplasmin)

A cöruloplazmin egy réz tartalmú enzimfehérje, ami a májban szintetizálódik. A májban a réz fehérjéhez kötve cöruloplazmin komplexet képez, majd a véráramba kerül. Legfontosabb funkciója a szervezet vasháztartásának optimális fenntartása. Mivel a réz a vérben 95%-ban cöruloplazminhoz kötött formában van jelen, emiatt többek között ezt a vizsgálatot alkalmazzák a Wilson-kór diagnosztizálásához. A Wilson-kór ritka, genetikailag öröklődő betegség, mely során a cörulopazmin veleszületett hiányának következtében, a réz felhalmozódik az emberi test különböző szervrendszereiben (máj, agy, idegrendszer).

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja a vér cöruloplazmin szintjét.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A szakorvos kérheti a cöruloplazmin szintjének meghatározását Wilson-kór gyanúja esetén az alábbi tünetek jelentkezésekor: sárgaság, fáradtság, vérszegénység, viselkedési zavar, hányinger, remegés stb.

Ritkábban elrendelhetik a réz vizsgálatával együtt, ha felmerül a rézhiány gyanúja, de a Menkes-szindróma (X-kromoszómához kötött recesszíven öröklődő rézhiány) diagnosztizálására is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A cöruloplazmin alacsony szintje Wilson-kórra és Menkes-szindrómára utalhat, azonban az előbbi diagnosztizálásához nem elegendő csak a cöruloplazmin szintjének meghatározása, további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Emelkedett cöruloplazmin szintet okozhatnak egyebek mellet, gyulladások, fertőzések és daganatos megbetegedések, de terhesség és orális fogamzásgátló szedése is.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Cöruloplazmin - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link