Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CK (kreatin-kináz)

Más néven kreatin-kináz, amely egy enzim és a sejtek energiatermeléséért felel. Több helyen is előfordul a szervezetben, és jelölése is e szerint történik: jelen van a szívizomban (CK-MB), vázizomban (CK-MM), agyban (CK-BB) és a bélrendszerben (CK-BB). Az egészségesen működő szervezet nem választja ki az enzimet a véráramba. Amennyiben mégis megtalálható benne, az legnagyobb részt a vázizomból ered.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat a vérbe kiválasztott kreatin-kináz aktivitását mutatja meg.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az orvos elsősorban akkor rendeli el a vizsgálatot, ha mellkasi fájdalmak, szívrohamra jellemző tünetek jelentkeznek. Kérheti még izomfájdalom, izomgyengeség esetén is.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a kreatin-kináz értéke alacsonyabb, izomtömeg csökkenésre gyanakodhatunk, ami többnyire idős korban fordulhat elő.

Magasabb értéke főleg az alábbi problémákra utalhat:

Mi okozhat még emelkedett CK aktivitást?

A CK aktivitás nagyobb izomtömeggel bíró személyeknél is lehet emelkedett, különösen testedzést követően. Túlzott mértékű alkoholfogyasztás is kiváltó ok lehet. Izomkárosodás esés, műtét, de egyes gyógyszerek (főként koleszterincsökkentő szerek) szedése esetén is előfordulhat, ami szintén magasabb kreatin-kináz értéket eredményez.

Vérvizsgálat

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel belgyógyász vagy hematológus szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

CK (kreatin-kináz) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link