Skip to content Skip to footer

Gyulladásos bélbetegségek laboratóriumi vizsgálata (ASCA IgA/IgG)

Az ASCA IgA/IgG laboratóriumi vizsgálat a gyulladásos bélbetegségek (IBD) immunológiai érintettségének vizsgálatára szolgál, a Crohn betegség és colitis ulcerosa diagnosztikájához nyújt segítséget.

Mi az a gyulladásos bélbetegség?

A gyulladásos bélbetegség, más néven IBD (Inflammatory Bowel Disease), a bélrendszer krónikus gyulladásával járó kórkép. Két különböző kórképet takar, melyek azonban tüneteikben, lefolyásukban mutatnak hasonlóságot: a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa).

Mindkét betegség esetében az immunrendszer működési szavara, a szervezet immunválasza nyomán jelennek meg a gyulladásos folyamatok, melyek a tünetek kialakulásához vezetnek. Ez az immunválasz a bélrendszer sejtjeinek pusztulásával jár.

A jellegzetes tünetek megegyeznek a két betegség esetén: hasi fájdalom, véres, nyákos hasmenés, puffadás, rossz közérzet, láz, fáradékonyság jelentkezik mindkét esetben. Ezeken kívül mindkét betegség esetén előfordulnak jellegzetes, csak az adott kórra jellemző tünetek is. A panaszok mindkét betegségnél időszakosan jelentkeznek, fellángolások és tünetmentes időszakok váltakozásával.

A kórkép kialakulásához több tényező komplex kölcsönhatása szükséges: genetikai hajlam, környezeti tényezők (stressz, diéta, gyógyszerek, alvás), a bélflóra egyensúlyának zavara.

Hazánkban közel 40-50 ezer embert érint valamilyen gyulladásos bélbetegség. Bármely életkorban kialakulhat, de megjelenésük leggyakoribb 15-30 éves életkor között. Közös jellemzőjük, hogy élethosszig fennállnak, de jól kezelhetők, megfelelő terápia mellett panaszmentesség is elérhető.

Mit kell tudni a Crohn-betegségről?

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, krónikus emésztőrendszeri betegség. A páciens szervezete által adott immunválasz károsítja a bélrendszer nyálkahártyáját, melynek következtében gyulladás alakul ki annak több szakaszán. Leggyakrabban a vékonybél utolsó, valamint a vastagbél első szakaszát érinti, de a tápcsatorna bármely részén kialakulhat. Többnyire nem összefüggően, hanem foltokban jelentkezik.

A betegség következtében a gyulladás nyomán az emésztőcsatorna nyálkahártyáján először felszíni sérülések, majd fekélyek keletkeznek. Mivel a betegség nem csak a felszíni nyálkahártyát, hanem mélyebb rétegeket is érint, ezek a fekélyek elmélyülhetnek és össze is folyhatnak, számos szövődményt okozva. Súlyos esetben a bél perforációja is kialakulhat.

A gyulladásos bélbetegségek általános tünetei mellett (hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, fáradtság, láz) a Crohn-betegség jellegzetes tünete a fogyás és a vitaminhiány, valamint alultápláltság. Az emésztőrendszeri panaszok mellett jelentkezhetnek egyéb tünetek is, mint ízületi panaszok, epekövesség, vesekövesség, húgyúti fertőzések, szem és bőrtünetek.

A betegség lefolyása egyénenként változó, a panaszos és tünetmentes időszakok hossza eltérő lehet.

Mi a colitis ulcerosa?

A colitis ulcerosa fekélyes vastagbélgyulladást jelent, a gyulladásos bélbetegségek másik típusa. A betegség következtében a vastagbél nyálkahártyáján felmaródások, súlyosabb esetben fekélyek keletkeznek. A betegség általában a végbélnél alakul ki először, és innen terjed felfelé egy adott pontig, egybefüggő gyulladást okozva az érintett szakaszon. A gyulladás legfeljebb a vékonybél-vastagbél átmenetéig tart.

A betegségben a vastagbél nyálkahártyája érintett, a nyálkahártya védekező funkciója csökken, így a bélfalba bejuthatnak bélbaktériumok. Ezek aktiválják az immunrendszert, melynek eredményeként egy összetett védekezési reakció indul be, kialakul a gyulladás.

A gyulladásos bélbetegségek általános tünetei mellett a fekélyes vastagbélgyulladás jellegzetes tünete a sürgető székelési inger. Jelentkezhetnek emésztőszerven kívüli tünetek is, mint ízületi fájdalmak, bőrtünetek, esetenként szemgyulladás.

A colitis ulcerosa is fellángolásokkal és nyugalmi időszakokkal váltakozik. A betegség fellángolhat minden ok nélkül is, azonban a stressz kiemelt kockázati tényezőt jelent. A gyógyszeres kezelés segítségével a fellángolási időszakok kordában tarthatók és a panaszmentessé tehetők.

Mire jó az ASCA IgA/IgG vizsgálat?

Az ASCA IgA/IgG laboratóriumi vizsgálat segítségével már korai fázisban, non-invazív módon (beavatkozás nélkül), a páciensek egy részénél vérmintából kimutathatók a gyulladásos bélbetegségekre jellemző autoantitestek.

Mit vizsgál pontosan?

Az ASCA (anti-saccharomyces cerevisiae) a pékélesztő elleni autoantitest, mely az élesztőgomba falában található mannán ellen termelődik. A vizsgálattal Crohn-betegség esetén ez az autoantitest a páciensek egy részénél már a betegség korai fázisában kimutatható a vérben, ami Crohn-betegség jelenlétére utal.

Differenciáláshoz, hogy megállapítható legyen, hogy Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás okozza a panaszokat, javasolt egyidejűleg az ANCA vizsgálat elvégzése, mely pozitivitása fekélyes vastagbélgyulladásra utal.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz semmilyen előkészület nem szükséges.

Hogyan történik a mintavétel?

A mintavétel vénába vezetett mintavételi tűn keresztül történik.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 9 munkanapon belül.

Vérvétel
Gyulladásos bélbetegségek laboratóriumi vizsgálata (ASCA IgA/IgG) - Medicover