Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Katekolaminok vizsgálata

A katekolaminok olyan, hasonló szerkezetű hormonok, melyeket a mellékvesék velőállománya termel. A katekolaminok (adrenalin, dopamin, noradrenalin) vérkeringésbe történő kiválasztása általában fizikális vagy érzelmi stressz hatására történik.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat a mellékvese daganat, vagy egyéb neuroendokrin daganat diagnosztizálását segíti elő.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése akkor javasolt, ha a páciensnél hosszabb ideje fennálló vagy visszatérő jelleggel fellépő, magas vérnyomásra utaló tünetek jelentkeznek. Ilyen tünet az erőteljes fejfájás (jellemzően tarkótájékon), gyakori szédülés, izzadás, valamint a szapora szívverés.

Női nemi hormonok labor
Vizelettenyésztés

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz 24 órás vizelet (24 óra leforgása alatt produkált teljes vizelet) szükséges. Az összegyűjtött vizeletet ezen időintervallum alatt hűtőszekrényben kell tárolni.

Amennyiben a páciens gyógyszert szed, a vizsgálat előtt javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával. A gyógyszerek, az étrend, valamint a fizikai aktivitás egyaránt befolyásolja a katekolaminok szintjét, ebből adódóan különösen fontos, hogy az eredmény egy valós anyagcserés szituációt tükrözzön.

A vérben található katekolaminok szintjének meghatározásához vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A katekolaminok normális esetben akkor termelődnek nagyobb mennyiségben, ha valamilyen stressz éri a szervezetet. A túl magas katekolamin szint a szervezetben daganatra utalhat, azonban a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Katekolaminok vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link