Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Széklet mikrobiom vizsgálat

Mi a mikrobiom?

Becslések szerint az emberi szervezet több, mint 1014 (100 billió) sejtet tartalmaz, melynek csak igen kis százaléka a saját sejt. Minden egyes sejtünkre 10 mikroorganizmus jut, melyek összességét mikrobiomnak nevezzük. A humán mikrobiom a szervezetünkben élő mikrobák genetikai állományának összessége. Ezek a mikrobák szimbiózisban élnek velünk, bennünk, rajtunk, védenek, táplálnak, és táplálkoznak. Kolonizálják bőrünket, fogainkat és nyálkahártya felületeinket – szájüreget, gyomrot, bélrendszert, ivarszereket – is, tehát minden olyan felületet, amely valamilyen formában a külvilággal érintkezhet.

Mit kell tudni a bélflóra mikrobiomjáról?

Minden embernek saját, rá jellemző mikroflórája van. Szervezetünk mikorflóráját a genetika mellett több tényező, az életkor, a táplálkozás és az életmód is befolyásolja. A különféle környezeti hatások – mint a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a stressz, a túlzásba vitt antibiotikum fogyasztás – mind felboríthatják az egyensúlyt. Ezáltal megnő bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázata, mint például a különböző gyulladásos bélbetegségek, allergiás megbetegedések, autoimmun kórképek vagy a diabétesz, de akár az elhízás is jellemző lehet.

A bélflóra egyensúlyának fenntartása rendkívül fontos, hiszen a bennünk élő mikroorganizmusoknak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Elpusztítják a szervezetbe kerülő patogén kórokozókat, segítik a nehezen emészthető tápanyagok lebontását, részt vesznek a vitaminok (B-vitaminok és K-vitamin), valamint a szervezetünk számára energiaforrásként szolgáló rövid szénláncú zsírsavak szintézisében, és a bélfal felszínét bevonó nyák termelésében. Összetétele az immunológiai környezetre is hatással van, az immunrendszer kiegyensúlyozott működését is segíti.

Ezen mikrobáknak csak egy kis része azonosítható a klasszikus mikrobiológiai tenyésztéses módszerrel, de ma már a molekuláris technológiák és a bioinformatika rohamos fejlődése lehetővé teszi a nem tenyészthető baktériumok vizsgálatát is. A szekvenálás során a teljes mikrobiom közösség tagjai (a tenyészthető és nem tenyészthető mikrobák egyaránt) a DNS-ük alapján azonosíthatóak.

Mit mutat a széklet mikrobiom vizsgálat?

A leleten feltüntetésre kerül a bélflórában megtalálható Bacteroidetes, Firmicutes, Fusobacteria, Proteobacteria, Actinobacter és Verrucomicrobia baktérium törzsek egymáshoz viszonyított aránya. Ezek a törzsek más és más funkciókkal és tulajdonságokkal rendelkeznek. A vizsgálat során az egyes törzsekhez tartozó, az egészséges bélműködéshez szükséges baktérium fajok is meghatározásra kerülnek. A vajsav termelő baktériumok aránya is látható a leleten, ezek a baktériumok a bélben zajló gyulladásos folyamatokat mérsékelhetik, a bél működését javítják. A mikrobiom sokszínűsége, a minél nagyobb változatosságban előforduló baktérium fajok a bélflóra egészséges működésére utalnak.

A vizsgálat során csak a mikrobiom bakteriális összetevőit vizsgáljuk.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése számos kórképben és állapotban javasolt lehet:

 • haspuffadás, fokozott gázképződés
 • hasmenés
 • székrekedés
 • teltségérzet
 • hasi fájdalom
 • gastrointestinális (gyomor és bélrendszeri) megbetegedések
 • az immunrendszer működési rendellenességei (pl. allergia – inhalatív és nutritív egyaránt-, fokozott fertőzési hajlam)
 • antibiotikum terápia befejezését követően
 • bőrelváltozások esetén (neurodermitis)
 • levertség, fáradékonyság esetén
 • ételintolerancia esetén
 • étkezési szokások, diéták hatásának megítélésére
Mikor ajánlott a menedzser laborcsomag elvégzése?

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel előkészületet.

A mintavételhez speciális mintavételi eszközt biztosítunk, a mintát csak ebben áll módunkban elfogadni. A mintavételi eszközt a vizsgálatot megelőző napon klinikánk recepcióján veheti át, melyhez részletes mintavételi tájékoztatót is mellékelünk.

A mintát kérjük legkésőbb a mintavételt követő 2. napon adja le klinikánkon.

A leletet angol és magyar nyelven is biztosítjuk.

Széklet mikrobiom vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link