Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CH 50 komplement aktivitás teszt

A CH50 a komplement aktivitás funkcionális tesztje. Megmutatja C1-től C9-ig valamennyi komplement faktor, valamint az azokat szabályozó anyagok hatására kialakuló komplement rendszerre jellemző funkciót.

Mi az a CH50 és mi a funkciója?

Az úgynevezett CH50 laborvizsgálat nem más, mint a totál komplement aktivitás. Fő feladata a kórokozók elpusztítása. A komplement a veleszületett immunitás, nem antigénspecifikus végrehajtó rendszere. A komplementrendszert csaknem 30 fehérje, proetázok, receptorfehérjék és speciális funkciójú fehérjék alkotják.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálattal a komplement fehérjék szintje mérhető. Segítségével megállapítható, hogy adott fertőzés kialakulásában, vagy egy autoimmun folyamat bekövetkezésében a komplement fehérjék milyen szerepet töltenek be. A vizsgálattal kimutatható a komplement fehérjék esetleges hiánya, illetve rendellenes működése.

Mikor ajánlott a vizsgálat?

  • Ismeretlen eredetű gyulladás esetén
  • Visszatérő bakteriális fertőzésnél
  • Autoimmun betegségre utaló tünetek esetén.
Vérvizsgálat
Vérvétel

Mik azok az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek esetén a szervezet immunrendszere nem ismeri fel a saját sejtjeit, idegenként azonosítja, majd megtámadja azokat. Megkülönböztetünk egymástól egy adott szervre vonatkozó-, valamint teljes szervrendszert érintő autoimmun betegséget.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 21. munkanap után.

CH50 laborvizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link