Skip to content Skip to footer

Gasztroenterológiai betegségek és tünetek

Milyen gasztroenterológiai tünetek milyen betegségre utalnak?

A reflux betegség tünetei

Gyomortájon vagy a szegycsont mögött jelentkező égő érzés, főleg étkezés után, fokozott teltségérzés, az étel vagy a gyomorsav feltolulásának észlelése, olykor nyelési zavar, a falat elakadásának érzése. Előfordul, hogy ezek a nyelőcsőgyulladásra is utaló panaszok hiányoznak, és a reflux egyéb, panaszokkal, gyakori köhögéssel, rekedtséggel (amely mögött nem áll tüdő-, vagy fül-orr-gégészeti megbetegedés) jelentkezik.

Az sem ritka, hogy ezek a gyakori betegségek kombináltan jelennek meg, provokálva egymást, súlyosbítva a kórt, hátráltatják a gyógyulást. A reflux nehezíti a krónikus hörghurut gyógyulását, de képes tüdőasztmához hasonló tüneteket is produkálni, vagy meglévő, tüdőasztmában rohamot provokálni, súlyosbítani a betegséget.

A nyombélfekély tünetei

Gyomortáji fájdalom és savas hányás. A fájdalom jellemzően éjszaka, üres gyomorral jelentkezik főként gyomorszáj tájékon, de néha a jobb bordaív alatt is. Étkezés hatására a fájdalom (szemben a gyomorfekéllyel) enyhül, majd egy-három óra múltán újból erősödik. A hátrafelé sugárzó fájdalom a fekélynek a hasnyálmirigybe történő terjedését jelezheti.

A nyelőcsőrák tünetei

A nyelészavar, a falat elakadása, fájdalmas nyelés, fokozott nyálfolyás, ismételt hányás, öklendezés.

A nyelőcsőrák általában sokáig tünetmentes, ezért a legkisebb gyanús jel esetén érdemes orvoshoz fordulni, a pontos diagnózisért. A nyelőcső vizsgálatának legmegfelelőbb módszere a gyomortükrözés.

A gyomorrák tünetei

Étvágytalanság, fogyás, vérszegénység, korai teltségérzés, gyomortáji nyomás vagy fájdalom.

Kik veszélyeztetettek?

  • az 50 év felettiek
  • akiknek a családjában már előfordult gyomor, vastagbél, hasnyálmirigy, emlő- vagy egyéb nőgyógyászati daganat
  • a túlsúlyosok
  • a dohányosok
  • a mozgásszegény életmódot élők
  • akik étrendjében kevés a vitamin, a nyomelem és a rost

Mit tehet Ön?

A fenti gasztroenterológiai betegségek tüneteinek észlelése esetén vagy pozitív szűrővizsgálati tesztek, pozitív családi anamnézis fennállásakor mindenképpen jelentkezzen gasztroenterológiai szakrendelésen! A Medicoverben kiváló szakemberek várják, nincs várólista, gyors a diagnosztika és személyre szabott a terápia.

Gasztroenterológiai betegségek (reflux betegség, fekély) tünetei
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link