Skip to content Skip to footer

Septin 9 vastagbélrák szűrés

Tisztelt Ügyfelünk,

ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a Septin 9 vizsgálat átmenetileg egyik klinikánkon sem érhető el.

Megértésüket köszönjük!

Fájdalommentes vastagbélrák szűrés vérből

A Septin 9 mérése korszerű, megbízható vizsgálat a vastagbél daganat szűrésére. A vérből történő laborvizsgálat segítségével vastagbéldaganat esetén kimutatható a metilált DNS mintából a bélbolyhokban keletkező, Septin 9 elnevezésű fehérje. A Septin 9 fehérje szerepe szerint szabályozza a sejtnövekedést, egyúttal megakadályozza, hogy a sejtek túl gyorsan osztódjanak.

Hormon vizsgálatok

Mikor ajánlott a vastagbélrák szűrés?

A vastagbélrák mind a nők, mind a férfiak esetében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. A vastagbélrákkal diagnosztizált betegek több mint háromnegyede 50 év feletti. Magyarországon évente 7-8 ezer új megbetegedést regisztrálnak. A több év, vagy akár évtizedek alatt kialakuló betegségnél előfordul, hogy sokáig nem produkál észlelhető tüneteket, az áttétek kialakulása után azonban a túlélési esély minimális.

A Septin 9 vastagbélrák szűrés 50 év felett különösen ajánlott, családi halmozódás esetén azonban már 40 év felett javasolt.

Kinek ajánlott a Septin 9 szűrés?

A korai stádiumban felismert vastagbélrák jó eséllyel (91%) gyógyítható. A rendszeres vastagbélrák szűrés azért fontos, mert a betegségre jellemző tünetek – véres, vagy sötét széklet, nyákos széklet, a tumor folyamatos vérzéséből adódó vérszegénység, hasi fájdalmak, gyakori hasmenés, székrekedés – többnyire már csak a későbbi stádiumokban jelentkeznek, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket.

A Septin 9 vastagbélrák szűrővizsgálat mindenképpen ajánlott azon 50 év feletti (családi halmozódás esetén 40 év feletti) pácienseknek, akik nem vállalják a vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) járó kellemetlenségeket. Amennyiben a páciensnél gyulladásos bélbetegség gyanúja merül fel, szintén javasolt a vizsgálat elvégzése.

A vastagbélrák szűrővizsgálat vérből a leghatékonyabb módszer a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálására.

A rákot megelőző állapotok (végbélpolip) kimutatására a kolonoszkópiás vizsgálat  alkalmas. A Septin 9 szűrővizsgálat eredményétől függően gasztroenterológus szakorvos felkeresése javasolt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A Septin 9 szűréshez nem szükséges éhgyomor vérvétel előtt.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálattól számított 17. munkanap után.

Mennyibe kerül a Septin 9 vastagbélrák szűrés?

60 000 Ft

Mi a teendő a laborvizsgálat után?

 Határérték vagy pozitív lelet esetén kolonoszkópia elvégzése szükséges.

Vérvétel

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link