Skip to content Skip to footer

Mammográfia

Az emlőrák vezető daganatos megbetegedés a 45-65 év közötti nők körében.

Kialakulása könnyen megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatok igénybevételével, hiszen az időben diagnosztizált daganatos megbetegedés jó eséllyel gyógyítható.

A megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, valamint az olyan további vizsgálatok, mint az emlő ultrahang és a mammográfia (hagyományos mammográfia, emlő tomoszintézis).

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a hagyományos mammográfiás vizsgálat között?

Medicover Diagnosztikai Központban a legmodernebb, háromdimenziós emlő tomoszintézis berendezés működik, mely a hagyományos mammográfiához képest 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni.

Tomoszintézis készülék
Tomoszintézis készülék
TOMOSZINTÉZIS MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés nem
Mammográfia
Mammográfia

Az emlő tomoszintézis előnyei a hagyományos mammográfiával szemben

Az emlő tomoszintézis a hagyományos mammográfiás vizsgálathoz képest:

 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni

az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen

 kevesebb időt vesz igénybe

 az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban

 a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

Az emlő tomoszintézisről bővebben itt olvashat.

A hagyományos mammográfiás szűrés

A szűrés során mindkét emlőről kétirányú mammográfiás felvételt készítünk, amelyet a fizikális vizsgálat, az egyéni és családi kórelőzmény-felvétel, valamint a rizikófaktorok felmérése előz meg. A mammográfiás felvétel elkészítése körülbelül 5 percig tart.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A felsőtestet szabaddá kell tenni, hogy a mellek vizsgálhatóak legyenek. Ezt követően a röntgengép elé kell állni, és a melleket rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületre. A képalkotó eljárás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, így kismértékű a sugárterhelés. Az elkészített felvételek ezután szakorvos által kiértékelésre kerülnek. Az eredmény a vizsgálatot követő 5-10 munkanap után már elérhető online rendszerünkben.

Némely esetben a pontos diagnózis felállításához további vizsgálat szükséges, mely lehet kiegészítő speciális röntgenfelvétel vagy ultrahang vizsgálat.

Mammográfiás vizsgálat

Hogyan vehetem igénybe a hagyományos mammográfiás vizsgálatot?

A vizsgálat elvégzéséhez papír alapú orvosi javaslat szükséges, amelyet a háziorvos, vagy szakorvos ír fel. A kor előrehaladtával nő a mellrák kialakulásának kockázata. A legnagyobb rizikófaktorral a 45-65 év közötti nők rendelkeznek, így részükre minimum kétévenként szükséges a szűrővizsgálaton való részvétel. Természetesen bármilyen gyanú merül fel a mellrák meglétét illetően, úgy kortól függetlenül is lehetőség van a vizsgálat elvégzésére.

Hagyományos mammográfia vagy emlő tomoszintézis?

A hagyományos mammográfiánál korszerűbb eljárás az emlők vizsgálatára az emlő tomoszintézis. A tomoszintézis során készült felvétel jóval nagyobb felbontású, részletesebb, mint a hagyományos mammográfiás vizsgálat alkalmával készülő, ami lehetővé teszi az emlő elváltozásainak korai felismerését. A tomoszintézis vizsgálat során a mellkompresszió is jóval enyhébb, így a páciens számára kevésbé kellemetlen.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link