Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Mammográfia

Az emlőrák vezető daganatos megbetegedés a 45-65 év közötti nők körében.

Kialakulása könnyen megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatok igénybevételével, hiszen az időben diagnosztizált daganatos megbetegedés jó eséllyel gyógyítható.

A megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, valamint az olyan további vizsgálatok, mint az emlő ultrahang és a mammográfia (hagyományos mammográfia, emlő tomoszintézis).

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a hagyományos mammográfiás vizsgálat között?

Medicover Diagnosztikai Központban a legmodernebb, háromdimenziós emlő tomoszintézis berendezés működik, mely a hagyományos mammográfiához képest 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni.

Tomoszintézis készülék
Tomoszintézis készülék
TOMOSZINTÉZIS MAMMOGRÁFIA
Az emlő tomoszintézis 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni mint a mammográfia.
3D Képalkotás 2D
50° Vizsgálati szögtartomány
személyre szabott kompresszió használata A mellre nehezedő nyomás kellemetlen kompressziós érzet
igen Szöveti mintavétel lehetősége igen
igen Automatikus mellszövet sűrűség mérés nem
Mammográfia
Mammográfia

Az emlő tomoszintézis előnyei a hagyományos mammográfiával szemben

Az emlő tomoszintézis a hagyományos mammográfiás vizsgálathoz képest:

 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni

az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen, kisméretű emlőkről is tud fájdalommentesen képet készíteni

 kevesebb időt vesz igénybe

 az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban plusz sugárterhelés nélkül

 a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

Az emlő tomoszintézisről bővebben itt olvashat.

A hagyományos mammográfiás szűrés

A szűrés során mindkét emlőről kétirányú mammográfiás felvételt készítünk, amelyet a fizikális vizsgálat, az egyéni és családi kórelőzmény-felvétel, valamint a rizikófaktorok felmérése előz meg. A mammográfiás felvétel elkészítése körülbelül 5 percig tart.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A felsőtestet szabaddá kell tenni, hogy a mellek vizsgálhatóak legyenek. Ezt követően a röntgengép elé kell állni, és a melleket rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületre. A képalkotó eljárás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, így kismértékű a sugárterhelés. Az elkészített felvételek ezután emlő licenc vizsgával rendelkező radiológus szakorvos által kiértékelésre kerülnek. Az eredmény a vizsgálatot követő 3-4 munkanap után már elérhető online rendszerünkben.

Némely esetben a pontos diagnózis felállításához további vizsgálat szükséges, mely lehet kiegészítő speciális röntgenfelvétel vagy ultrahang vizsgálat.

Mammográfiás vizsgálat

Hogyan vehetem igénybe a hagyományos mammográfiás vizsgálatot?

A vizsgálat elvégzéséhez papír alapú orvosi javaslat szükséges, amelyet a háziorvos, vagy szakorvos ír fel. A kor előrehaladtával nő a mellrák kialakulásának kockázata. A legnagyobb rizikófaktorral a 45-65 év közötti nők rendelkeznek, így részükre minimum kétévenként szükséges a szűrővizsgálaton való részvétel. Természetesen bármilyen gyanú merül fel a mellrák meglétét illetően, úgy kortól függetlenül is lehetőség van a vizsgálat elvégzésére.

Hagyományos mammográfia vagy emlő tomoszintézis?

A hagyományos mammográfiánál korszerűbb eljárás az emlők vizsgálatára az emlő tomoszintézis. A tomoszintézis során készült felvétel jóval nagyobb felbontású, részletesebb, mint a hagyományos mammográfiás vizsgálat alkalmával készülő, ami lehetővé teszi az emlő elváltozásainak korai felismerését. A tomoszintézis vizsgálat során a mellkompresszió is jóval enyhébb, így a páciens számára kevésbé kellemetlen.

Mammográfia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link