Skip to content Skip to footer

A napfény biológiai hatásai és a fényvédelem fontossága

A napfény biológiai hatásai és a fényvédelem fontossága

A napfény

Minden ember ki van téve a napfény UV sugarainak és nagyon sokan ezen felül szabadidős tevékenységük során mesterséges UV fényben is részesülnek. A nap által kibocsájtott sugarak tartalmaznak látható fényt és nem látható melegítő sugarat és UV sugarakat is.

Az UV sugarak három tartományra oszthatóak, a földet az UVC sugarak 90%-a és az UVB sugarak egy része is a légkör ózon rétegében elnyelődik, viszont a földet elérő sugarak a bőrükkel találkoznak és felelősek a különböző biológiai hatásokért – ilyen az UVA sugarak nagy része illetve az UVB kisebb hányada.

A hatások lehetnek pozitívak (D-vitamin szintézis, a jó közérzet és jó hangulat) és lehetnek negatívak is (öregedő bőr, melanoma, gyengülő immunállapot)

Fényvédelem

A bőrnek saját védelmi rendszere van, mely kivédi a károsító hatásokat, de túlzott napfényhatás illetve fényérzékenység esetén elégtelenül működhet, így mindenképpen fontos a megfelelő fényvédelem. A fényvédelem lényege, hogy valamilyen módon megakadályozzák a fénysugarak bőrbe jutását.

A megfelelő ruházat optimális védelmet képes biztosítani, a széles karimájú kalap a fejet védi, míg a test védelme függ a ruházat vastagságától, színétől és anyagától is. A pamut, a selyem és a poliészter anyagok rendelkeznek a legjobb fényvisszaverő képességgel. A színek közül a sötétebb színek jobbak, de a nyári hőségben nem kellemes, mert jobban elnyerik a hősugarakat.

A fényvédő szerek használata meggátolja a napfény bejutását és elnyelődését a bőrben. A fényvédő szerek általában egy alap anyagból és egy ható anyagból állnak. Egyik fajtájuk az úgy nevezett filterek szintetikus kémiai anyagok, melyek széles és keskeny hullámhosszra is hatnak (pl. kámfor, cinnamon, para-amino, benzoesav, szalicilsav, benzimidazol). A másik fajtájuk a szűrők, ezek olyan kémiailag nem változó anyagok, melyek rétegként védik a bőrt és visszaverik a napfényt – púderek, porok, stb. Hátrányuk, hogy „maszkot” képeznek a bőrön, így láthatóak és nagy melegnél kényelmetlenek lehetnek.

A fényvédő szerek mértékegysége

A fényvédő szerek általában egy számmal jelzett érték segítségével mutatják meg, hogy a készítmény használatával mennyivel több időt lehet eltölteni a napon, mintha nem használnánk semmilyen fényvédőt. Ez az érték az SPF, ami a védő faktor meghatározása az UVB sugarakkal szemben. Ez alapján a rövid hatású szerek, melyeknél az SPF 6-10 között van, közepes hatású 10-30 között, erős hatással bír 30-50 között és nagyon erős a védelem az SPF50+ jelöléssel ellátott termékeknél. Az UVB jelzés mellett azonban mindig érdemes figyelni, hogy az adott készítmény UVA sugárzás ellen is használható-e.

A készítmények hatásossága továbbá függ a felhasznált anyag mennyiségétől is – optimálisan 2 mg / cm2 – illetve a használat gyakoriságától is (általában 1,5-2 óránként kell használni). Az első kezelés után 20 percig még ne menjünk a napra, hogy a hatóanyagok megfelelően felszívódhassanak. Új termék estén pedig érdemes tesztelni egy kis bőrfelületen, hogy ne okozzon irritációt vagy allergiás reakciót.

Mit tegyünk a bőrünk egészségének érdekében?

  • Ne tartózkodjon napon a déli órákban
  • Válasszon megfelelő ruházatot nyáron is
  • Bőrérzékenységének megfelelő fényvédő krémet használjon
  • Szőke hajú és kék szemű egyének magasabb faktorszámú fényvédő használata javasolt
  • Különösen fontos a 10 év alatti gyermekek bőrének fényvédelme
  • Vegyen részt rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálaton
A napfény biológiai hatásai és a fényvédelem fontossága
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link