Skip to content Skip to footer

Helicobacter pylori kilégzési teszt

Az urea (karbamid) kilégzési teszt a Helicobacter pylori fertőzöttség megállapítására, valamint a terápia nyomon követésre alkalmas. A baktérium a világ lakosságának felében megtalálható, a gyomor nyálkahártyarétegében él, növelve az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Többek közt a gyomor és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásában is jelentős szerepe van.

A vizsgálathoz sugárzó, C14 szénizotópot tartalmazó kapszula elfogyasztása szükséges. A vizsgálat sugárterhelése annyi, mint egy fogröntgené. A bevitt ureumot a baktérium ammóniára és bikarbonátra bontja, melynek során ez utóbbiból izotóppal jelzett szén-dioxid szabadul fel, ami a kilégzett levegővel távozik, így kimutatható a baktérium jelenléte.

A  kapszula bevételét követően már 10 perc után mérhető a levegőminta. A teszt során a kilégzett levegő C14 tartalmát mérjük: a páciensnek a tesztkártyára kell fújnia, amíg a kártya közepén lévő indikátor színe meg nem változik. Ha a gyomorban Helicobacter pylori baktériumok vannak, akkor bontani fogják a karbamidot, ami részben a vesén keresztül ürül ki, részben a kilélegzett CO2-val távozik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, illetve legalább 6 órának kell eltelnie az előző étkezéstől számítva. A vizsgálat előtt vizet lehet inni, de cukor és/vagy kalória tartalmú italok (gyümölcslé, limonádé, energia ital, kávé) kerülendők.

A vizsgálathoz 1 darab kapszulát kell szétrágás nélkül kevés vízzel lenyelni, majd a bevétel után 10 percet kell várni.

Az orvos vagy laborasszisztens utasítása szerint gyengén kell a kilélegzett levegőt fújni a légzési kártya fúvókájába. Nem szükséges a folyamatos fújás, a kártyát akár többször is kiveheti a szájából, azért, hogy beszélni tudjon, vagy normálisan levegőt vegyen. A fújást addig kell folytatni, amig az indikátor membrán színe narancssárgáról sárgára változik. Ez kb. 1-4 percet vesz igénybe.

helicobacter

Mikor nem lehet elvégezni a vizsgálatot?

A vizsgálat az alábbi esetekben ellenjavallt:

  • terhesség, szoptatás
  • ha a páciens gyomrának egy részét vagy az egész gyomrát eltávolították
  • ha valószínűsíthető bármilyen más gyomorfertőzés
  • ha valamilyen antibiotikumot vagy bizmutkészítményt szedett a vizsgálat előtti hónapban
  • ha savgátló gyógyszert szedett a vizsgálat előtti héten (proton pumpa inhibitorok, savkötők, H2 receptor antagonisták)
  • a készítmény hatóanyagával (karbamid) vagy bármely segédanyagával (citromsav, zselatin) szemben túlérzékenység van
  • ha a vizsgálat előtti 6 órában étkezett

A vizsgálat nem értékelhető, ha a kapszula tartalma a szájüregbe kerül. Ebben az esetben a vizsgálatot meg kell ismételni. Leghamarabb a következő 6 órás nem evés után van erre lehetőség. A vizsgálat akkor sem értékelhető, ha a kapszula lenyelése után nem 10 perc után, hanem később történik a kilégzés.

Mire utalhat az eredmény?

A vizsgálat 3 féle eredményt mutat: negatív (Helicobacter pylori fertőzés nem igazolható), pozitív (Helicobacter pylori van a gyomorban) és kétes. Kétes eredményt az okozhat, hogy nem volt elegendő a befújt levegő. Ebben az esetben a vizsgálatot meg kell ismételni.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálatot követően az eredmény alapján a szakorvos határozza meg a diagnózist és a szükséges terápiát is.

Helicobacter pylori kilégzési teszt - Medicover