Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek pulmonológia

A szülő számára rendkívüli ijedtségre adhat okot, ha a gyermek elkezd fulladni, vagy légzése sípolóvá válik. Gyermek pulmonológia szakrendelésünkön tapasztalt és kedves doktornéni/doktorbácsi várja a kis beteget, hogy a légutak és a tüdő megbetegedései mielőbb diagnosztizálásra és szakszerű kezelésre kerüljenek és a légzés ismét könnyűvé váljon.

Minden esetben keressünk fel gyermek tüdőgyógyászt, ha a gyermek köhögése nem szűnik, illetve sípoló, vagy nehézlégzés lép fel. A fizikai terhelés nyomán kialakuló fulladás, illetve az asztmás tünetek szintén szakorvosi kivizsgálást igényelnek.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Pulmonológia (Tüdőgyógyászat)

Mik a leggyakoribb légúti és tüdőbetegségek gyermekkorban?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb betegségeket, mellyel kis pácienseink érkeznek a gyermek pulmonológia szakrendelésünkre:

Asztma

A leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, a gyermek populáció 8-10%-át érinti. Hátterében a hörgők krónikus gyulladása áll, melynek több kiváltó tényezője is lehet. Kezelés nélkül az asztma a tüdőben maradandó szerkezeti átalakulásokat okoz, amik felnőtt korra jelentős légzésfunkciós károsodást válthatnak ki. A légszomj, nehézlégzés, szapora légvétel mind kivizsgálásra adhat okot.

Légúti allergia, szénanátha

Az immunrendszer fokozott, túlzott reakciója bizonyos allergénekre már gyermekkorban megjelenhet.  Bizonyos allergének a légutakon keresztül fejtik ki hatásukat, az orrnyálkahártya gyulladását okozzák, de érinthetik a teljes hörgőrendszert is. Lehet időszakosan fennálló, amit a fák, füvek, gyomok pollenjei okoznak, vagy folyamatosan jelenlévő, mint a házi poratka, állati szőr, vagy a penészgombák által kiváltott allergia.

Tüdőgyulladás

Tüneteit gyakran nehéz egyértelműen felismerni, hiszen sokszor hasonlítanak a nátháéhoz. Ezért ha erős, száraz köhögés, mellkas fájdalom és magas láz is társul a nátha mellé, ajánlott tüdőgyógyászt is felkeresni a gyermekkel.

Felső légúti gyulladások

Vagy köznapi nevén a nátha a leggyakoribb gyermekkori gyulladásos megbetegedés, mely a légutak gége feletti részének fertőzéses eredetű gyulladását jelenti. Okozhatja vírus, vagy baktérium, előbbi esetben elég a tüneti kezelés, bakteriális fertőzés esetén azonban antibiotikumos terápia is szükséges. Ha a tünetek elhúzódnak, vagy gyakran jelentkezik a gyulladás, javasolt tüdőgyógyász felkeresése is.

Hörghurut (bronchitis)

A hörgök nyálkahártyájának gyulladása okozza. Akut formában legtöbbször vírusos felső légúti betegség kapcsán alakul ki. A náthás tünetek mellett 3-4 nap múlva száraz köhögés és mellkasi fájdalom jellemző. Ha az akut bronchitis gyakran visszatér, a gyermeket javasolt kivizsgálni, hogy a kiváltó okra fény derüljön.

Krupp

A csecsemők és kisgyermekek betegsége, nekik ugyanis még kisebb keresztmetszetűek a légútjaik és ezt a gége gyulladása nyomán kialakuló nyálkahártya duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni. A jellegzetes, „ugató” köhögéssel járó rohamok általában éjjel, vagy kora hajnalban jelentkeznek, minden előzmény nélkül, nem kis riadalmat okozva a szülőknek.

Mi történik a gyermek pulmonológiai vizsgálat során?

Egy gyermek pulmonológia (tüdőgyógyászat) vizsgálaton a gyermek pulmonológus először felállítja a kórelőzményt: kikérdezi a szülőt a panaszról, a gyermeknél és a családban előfordult korábbi betegségekről, ás születés körülményeiről. Ezt követően a doktor néni meghallgatja a kis páciens tüdejét. Allergiás panaszok esetén bőrtesztet javasol, mellyel kimutatható mely allergén okozza a panaszokat. Ha gyakori fulladás miatt keresik fel a szakorvost, légzésfunkció vizsgálat (spirometria) segíthet kideríteni az okot.

Ezen kívül a szakorvos javasolhat egyéb képalkotó vizsgálatokat is (CT, röntgen), valamint laborvizsgálatot a diagnózis felállításához.

Ha a betegség a felső légúti szekciót is érinti, javasolhat fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot is.

Milyen kezelési lehetőségek érhetők el a gyermek pulmonológiai szakrendelés keretében?

A diagnózis felállítása után a szakorvos a megfelelő gyógyszeres kezelést fogja javasolni, mellyel megszűntethetők, illetve kordában tarthatók a légzőszervi panaszok. A betegség lefolyása alapján lehetőség van későbbi kontroll vizsgálatokra is a terápia hatékonyságának nyomon követésére.

Gyermek pulmonológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link