Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek fül-orr-gégészet

Gyermekeknél egy egyszerű nátha is komoly légúti panaszokat okozhat, mivel immunrendszerük még nem olyan fejlett. Emiatt sokkal könnyebben kapnak el felső légúti betegségeket is, a tünetekkel pedig nehezebben birkóznak meg, mint egy felnőtt.

Nehezítő körülmény, hogy sokszor okoz problémát az orrfújás, az orrjáratok tisztán tartása, főleg csecsemőknél, így a felső légutak rövidebb, szűkebb járataiban könnyebben okoz elzáródást már kevés váladék is. Ez szakszerű ellátás hiányában akár krónikus, felnőtt korban is maradandó problémát okozhat, ami miatt érdemes időben felkeresni gyermek fül-orr-gégész szakorvost, illetve gyermek fül-orr-gégészet szakrendelést.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A kis beteg sok esetben még nem tudja elmondani pontosan, mi és hol fáj, így a szakorvos szerepe még fontosabbá válik a gyógyuláshoz. Tapasztalt szakorvosaink apró jelekből is felismerik, mely szerv okozhatja a problémát, gyorsítva ezzel a gyógyulási folyamatot.

A gyermekeknél előforduló fül-orr-gégészeti panaszok kezelésének módja nem tér el különösebben a felnőttekétől, azonban az említett tényezők miatt azok diagnosztizálása lényeges odafigyelést és körültekintést igényel a szakorvostól.

Milyen panaszokkal érdemes felkeresni gyermek fül-orr-gégészetet?

Sokszor szülőként nehéz felismerni, vagy értelmezni, ha a gyermek fájdalmat jelez. Ha azonban megváltozik a viselkedése, az feltétlen intő jel lehet, hogy valami nincs rendben.

A szülők a házi gyermekorvos javaslata alapján leggyakrabban fertőzéses eredetű, felső légúti betegségek, valamint vírusos eredetű nátha szövődményeivel, garat és mandulagyulladással, a megnagyobbodott orrmandula okozta fülkürt huruttal, vagy savós, gennyes középfülgyulladással fordulnak fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Ha az alábbi panaszok bármelyikét tapasztalja gyermekénél, különösen, ha a panasz tartósan fennáll, javasoljuk, mielőbb forduljanak szakorvoshoz:

 • Az orr, a garat és a gége területét érintő akut gyulladásos tünetek esetén, melyet nátha, meghűlés, torokgyulladás vagy akár gégegyulladás is okozhat
 • Az orr, az orrmelléküregek, a garat és a gége területét érintő tünetek, tartós rekedtség, hurutos köhögés, hosszan fennálló orrdugulás, elhúzódó gennyes orr-váladékozás esetén
 • Fülfájás, füldugulás, fülfolyás, hallásproblémák, hallójárat gyulladás vagy a fülzsír felszaporodásának gyanúja esetén
 • Idegen test került az orr- vagy hallójáratba
 • A beszédfejlődés és hangképzés zavaraival, nyelési nehezítettséggel
 • Nehezített orrlégzés, tartós szájlégzés, nyákos orr-váladékozás esetén, melyek az orrmandula megnagyobbodására utalhatnak
 • Allergiás megbetegedés gyanújakor
 • A fej-nyak régióban észlelt duzzanatok, daganatok esetén

Mi történik a gyermek fül-orr-gégészeteti vizsgálat során?

A konzultáció a kórelőzmény felállításával kezdődik. A fül-orr-gégész szakorvos részletesen kikérdezi a szülőt a családban előfordult fül-orr-gégészeti betegségekről, a gyermek korábbi betegségeiről, születésének körülményeiről, valamint a gyermeken jelentkező panaszokról. Ezután a kis pácienst is kérdezi a problémáról, megkéri, mutassa meg hol szokott fájni.

Ezt követően történik a panaszos terület fizikális vizsgálata:

 • Szájüreg áttekintése, a torokképletek, a torokmandula vizsgálata nyelvlapoc (spatula) segítségével.
 • A gége és az orrgarat áttekintése kör alakú nyeles tükör, vagy szükség esetén laringoszkóp segítségével.
 • A külső orr megfigyelése, valamint az orr belsejének vizsgálata, orrtükör, szükség esetén orr endoszkóp segítségével, amely során észrevehető az orr nyálkahártyájának esetleges elváltozása. Végül az orrmelléküregek érzékenységét kopogtatással ellenőrzi a szakorvos.
 • Fültölcsér segítségével a fülkagyló és a mögöttes terület áttekintése majd a külső hallójáratok és a dobhártyák vizsgálata mindkét oldalon
 • Nyaki nyirokcsomók és a fültő környékének áttapintása.

A diagnózis felállításához a szakorvos kérhet további vizsgálatokat is: a fizikális vizsgálat során levett mintákból laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatot az érintett szervről (orrmelléküreg CTbelsőfül CT, vagy MR vizsgálat), vagy hallásvizsgálatot.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A gyermek fül-orr-gégész a kórelőzmény, a tünetek és a leletek alapján határozza meg a terápiás lehetőségeket. Az otthoni gyógyszeres kezelés mellett a szakrendelés keretében szükség esetén sor kerülhet fülmosásra, fül illetve orrváladék leszívására is.

Egyes krónikus betegségek azonban csak műtéti beavatkozással gyógyíthatók teljesen, ilyen például az orr- és a torokmandula gyulladása. Kórházunkban 4 éves kortól van lehetőség orrmandula illetve torokmandula műtét elvégzésére gyermekek esetében. A műtétet megelőzően annak menetéről és az azt megelőző teendőkről részletes információt biztosítunk a szülők részére, valamint a kis beteget is felkészítjük a rá váró beavatkozásra. A kórházunkban töltött lábadozási időszak alatt az egyik szülő számára biztosítjuk a folyamatos benntartózkodás lehetőségét, hogy a kórházban töltött napok a gyermek és a szülő számára is teljes nyugalomban teljenek.

Gyermek fül-orr-gégészet - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link