Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyermek endokrinológia

Sokszor nem is gondolunk rá, hogy a gyermekünknél tapasztalt hirtelen súlygyarapodás, növekedés, fáradékonyság, hajhullás vagy gyakori szomjúság az összetett endokrin rendszer zavarából ered. Az endokrin rendszert belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, petefészek, here) alkotják, melyek felelnek a hormonok termelődéséért és a hormonháztartás egyensúlyáért. Ha ez az egyensúly megbomlik, a hormonok befolyásolhatják a növekedést és a fejlődést, ezért gyanú esetén javasolt mielőbb egy gyermek endokrinológia szakrendelés felkeresése az egyensúly mielőbbi helyreállítása érdekében. A probléma ugyanis legtöbbször már egy laborvizsgálat segítségével is kimutatható.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen tünetek utalhatnak endokrin betegségre?

Leggyakrabban a pajzsmirigy működés rendellenességéből adódó tüneteket tapasztalva keresik fel gyermek endokrinológiai szakrendelésünket a szülők gyermekükkel. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Hirtelen, ok nélküli nagymértékű hízás vagy fogyás
 • Növekedési zavarok: alacsonynövés, kórósan magas növés
 • A koncentráló képesség csökkenése
 • Fáradékonyság
 • Izomgyengeség
 • Túlzott izzadás vagy állandó fázás
 • Szívdobogás érzet
 • Gyakori székrekedés vagy hasmenés
 • Korán jelentkező, vagy fokozott szőrnövekedés
 • Korai emlőfejlődés, emlőduzzanat fiúknál
 • Késői serdülés vagy serdülés hiánya

Mik a leggyakoribb endokrin betegségek gyerekeknél?

Pajzsmirigy működés zavara

A pajzsmirigy kóros működése alul, vagy túlműködést eredményez. Alulműködés esetén indokolatlan testsúly növekedés, fáradékonyság, székelési zavar (szorulás) jellemző, valamint a koncentrációkészség csökkenése is megfigyelhető. Túlműködésnél jó étvágy mellett is fogyás jelentkezik, gyakori a szívdobogás érzése, az izzadás és az izomgyengeség, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodása. Mivel a pajzsmirigy funkció zavara örökölhető, ezért már serdülőkorban is kimutatható az alulműködés vérből végzett, a TSH (a pajzsmirigy működést szabályozó) hormon szintjének meghatározásával. Mindkét állapot szakorvosi kezelést igényel, hogy a gyermek fejlődése megfelelően haladjon.

Cukorbetegség

Gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása a leggyakoribb, ahol a hasnyálmirigyben található inzulin termelő sejtek pusztulása következtében inzulinhiány lép fel, ami a vércukorszint felborulásához vezet. A szervezet sejtjei így nem képesek a cukrot felvenni és feldolgozni. Mivel a cukor vizet von el a szervezetből, intő jel lehet, ha a gyermek sokat iszik, jó étvágy mellett is fogy, illetve gyakoriak az elhúzódó és visszatérő bőrfertőzések. A tünetek mielőbbi kivizsgálást igényelnek, hogy a normál vércukorszint beállítható legyen.

Növekedési problémák

A gyermek növekedésének elmaradása szintén kivizsgálásra ad okot. Ilyen esetben az agyalapi mirigy nem megfelelő működése okozza a problémát.

Serdüléssel járó hormonális zavarok

A serdülőkorban jelentkező hormonális változások különféle panaszokat okozhatnak. A fokozott szőrnövekedés, zsíros, pattanásos bőr, valamint lányoknál a menstruációs ciklus rendezetlensége indokolttá teheti az endokrinológiai kivizsgálást, a hormonszintek vizsgálatát.

Mi történik a gyermek endokrinológiai vizsgálat során?

Az első konzultáció során a gyermek endokrinológus először kikérdezi a szülőt a gyermek korábbi betegségeiről, a családban előfordult betegségekről, majd az aktuális tünetekről. Ezután fizikális vizsgálatot végez, melynek részét képezi a pajzsmirigy áttapintása, valamint a gyermek súlyának és a testmagasságának mérése. A diagnózis felállításához nagy segítség lehet az orvos számára, ha korábbi mérési adatokat (pl. gyermekorvosnál, vagy akár otthon történt) is biztosítunk számára.

Szükség esetén laborvizsgálatokat rendel el a hormonszint meghatározásához, vagy ultrahangvizsgálatot az endokrin mirigy vizsgálatához.

Milyen kezelési lehetőségek érhetők el a gyermek endokrinológiai szakrendelés keretében?

Alapos kivizsgálást követően a gyermek endokrinológus szakorvos személyre szabott terápiát állít össze a gyermek számára. Gyógyszeres kezeléssel helyreállítható a szervezet hormonháztartásának egyensúlya és megfelelő táplálkozási tanácsokat betartva a kísérő panaszok is megszűntethetők.

Gyermek endokrinológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link