Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Húgycsövön keresztüli (transurethralis) húgyvezeték szájadék bemetszés műtét

A transurethralis ureterocele műtét a húgyvezeték szájadékának bemetszése, mely a húgycsövön keresztül történik, a hasfal megnyitása nélkül. A műtét segít, hogy a veséből a hólyagba történő vizelet áramlás akadálytalanná váljon.

Mi az ureterocele?

Az ureterocele, vagy ureterokéle, a húgyvezeték cisztaszerű (folyadékkal teli) kiboltosulása a húgyhólyagon belül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan alakul ki az ureterocele?

Az ureterocele kialakulása fejlődési okokkal magyarázható. A húgyvezeték húgyhólyagba történő beszájadzása normál esetben tágabb nyíláson keresztül történik. Ha ez a nyílás bármely okból beszűkül (amit leggyakrabban fejlődési probléma okoz), pontszerű szájadék jön létre és a vizelet húgyhólyagba áramlása megnehezül. A pangó vizelet következményeként alakul ki a húgyvezeték alsó, a húgyhólyag falában futó szakaszának a húgyhólyagba domborodása.

Mik az ureterocele tünetei?

Az uretelocele az esetek 80-90%-ában tünet mentes, leggyakrabban hasi ultrahang vizsgálaton kerül felismerésre.

A húgyvezeték szájadékának szűkületét leggyakrabban az alábbi panaszok jelzik:

  • gyakori vizelési inger
  • alhasi diszkomfort érzés
  • alhasi tompa, vagy görcsös fájdalom
  • azonos oldali vese tompa, vagy görcsös fájdalma
  • pangás miatt létrejövő fertőzés esetén láz

A panaszok alapján az urológus szakorvos kismedence ultrahang, vagy kismedence CT vizsgálat segítségével állapítja meg az elváltozást.

Hogyan kezelhető az ureterocele?

Az ureterocele által okozott kiboltosulás a húgyhólyag belső falán csak műtéti úton kezelhető. A szájadék bemetszésével megszűnik a szűkület a húgyvezeték és a húgyhólyag között, helyreáll a vizeletáramlás.

Mikor indokolt a műtét?

Mivel ureterocele esetén konzervatív terápia (pl. gyógyszerek) nem alkalmazható, a húgycsövön át történő ureterocele műtét elvégzése mindenképpen javasolt, mert az elváltozás hosszú távon  a veseműködés károsodását okozza.

Mi történik a húgycsövön keresztüli ureterocele műtét során?

A transurethralis ureterocele műtét általános érzéstelenítés, vagy gerinc közeli érzéstelenítés mellett történik.

A műtétet végző urológus szakorvos a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba operációs endoszkópot (reszektoszkóp) vezet.

Az eszköz végén található kamera segítségével áttekinti a húgyhólyagot, majd az ureterokéle apró nyílásába egy speciális tűkacsot helyez.

Ezután a reszektoszkóp segítségével az ureterokele nyílását bemetszést ejt.

Az esetlegesen fellépő vérzéseket csillapítja, a húgyhólyagban katétert hagy, hogy a vizelet ezen keresztül távozhasson.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a húgycsövön keresztül történő ureterocele műtétnek is lehetnek veszélyei és szövődményei. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, stb. ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi húgyhólyagműtétek történtek.

A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Mire számíthatok a műtét után?

A beavatkozás után a húgyhólyag táján enyhe fájdalom jelentkezhet.

A műtét során behelyezett hólyagkatéter a műtétet követő napon kerül eltávolításra. A fertőzések megelőzésére, a fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

Kórházunkból a műtétet követő napon távozhat, miután kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről, menetéről.

Mit okozhat, ha nem kezelik?

A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel, azonban a felfedezett ureterocele az azonos oldali vizeletáramlás akadályozottsága miatt a vese működésére a későbbiek során káros hatással lehet, ezért a műtét feltétlenül ajánlott.

Műtét a Medicover Kórházban

Mit foglal magában az ureterocele műtét ára a Medicover Kórházban?

A húgycsövön keresztüli ureterocele műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön telefonos Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Húgycsövön keresztüli (transurethralis) húgyvezeték szájadék bemetszés műtét - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link